Domaće slikovnice

Ničija kuca

10880Naslov: Ničija kuca

Autor: Patriša Anđelković

Ilustrator: Dobrosav Bob Živković

Prevod: Nevenka Matić

Izdavačka kuća: Kreativni centar

Godina: 2001.

Uzrast: 4 – 7 godina

Nema deteta koje nije poželelo kucu ili macu za kućnog ljubimca! Ali, roditelji, vrsta opreznih sisara, znaju da će obaveza hranjenja i čišćenja pasti njima na vrat. A kako i ne bi, oni su odrasli.

Ničija kuca2
Ničija kuca

Slikovnica Ničija kuca je priča o devojčici  i njenoj mami koje imaju dodatnu prepreku – u njihovoj zgradi je čak zabranjeno imati kućne ljubimce. Njih dve viđaju ničije kuce svuda – i kada idu u park ili prodavnicu, dok čekaju autobus, kao i sa prozora spavaće sobe, po kiši ili snegu .

nic48dija-kuca1.jpg
Kupanje kuce sa ulice

Naša glavna junakinja toliko želi kucu da povremeno pozove ničiju kucu u goste da je okupa, nahrani, ali leči ako je potrebno. Tako počinje misija mame i ćerke u potrazi za nekim ko bi usvojio ničiju kucu! Zovu prijatelje koji zovu svoje prijatelje, lepe oglase, daju oglase i čekaju da se pojavi prava osoba. To može biti neko velik, kao i mali, stariji, kao i vrlo mlad. Često se desi da je ta prava osoba tužna i usamljena, isto kao i kuca. A kada se oni pronađu ničija kuca postaje nečija kuca.

33472_449365740944_1067049_n.jpg
U potrazi za novim vlasnikom

Patriša Anđelković je slikovnicu prvobitno napisala na engleskom i ovu verziju – Nobody’s Dog možete pronaći (malo teže) u knjižarama i (malo lakše) na veb sajtovima gde se prodaju polovne knjige. Ovo nije jedina slikovnica koju je napisala, ali je  jedna od najlepših. Prate je ilustracije genijalnog Dobrosava Boba Živkovića.

Ničija kuca nam daje snažnu poruku, ne samo o višestrukoj važnosti veze između deteta i kućnog ljubimca, već i o udomljavanju naspram kupovine. Zagovorenici udomljavanja su sve glasniji, što zbog sve većeg broja napuštenih kućnih ljubimaca, tako i zbog njihove eutanazije u azilima.

Nicija kuca3
Nečija kuca

Veliki broj ljudi kupuje određenu rasu pasa i mačaka zbog izgleda ili trenda želeći “čistokrvnu” životinju, ne posvećujući pri kupovini dovoljno pažnje na karakter, veličinu koju će dostići kao odrasli, dužinu dlake, ritam i način života vlasnika (npr. vreme koje im mogu posvetiti u šetnji ili kod kuće) ili veličinu kuće ili stana. Problem je kada kasnije budu napušteni, jer nisu uspeli da ispune očekivanja svojih vlasnika.

Pas i mačka su za ceo život, prijatelji i članovi porodice. Udomljavanjem ih sklanjamo sa ulice i, najverovatnije, spašavamo od uspavljivanja. Stičemo verne prijatelje koji su zahvalni i verni. Udomljavanje, a ne kupovina!

cropped-lonac-slkovnica3.png

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde, kao i intervju sa Patrišom Anđelković.

 

5 thoughts on “Ničija kuca”

      1. Ima vec jos dve: Zvezdana Morka Zvezda i Gospodin Ljutisa i Pas Ljutko. Cetvrta ce biti kasnije ove godine! Sve tri su u dve edicije: engleski, srpski. Mislim da cetvrta biti samo na srpskom.

        Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.