Zašto Lonac?

Lonac Profilka 1DProjekat Lonac Slikovnica je nastao iz ljubavi prema književnosti za decu. Ali ne bilo kojoj i bilo kakvoj! Prema književnosti za najmlađe, onoj koja podstiče rane čitalačke navike, motiviše odlazak u biblioteku, stvara porodične rituale čitanja i otvara nova vrata mašte. Slikovnice su veliki prijatelji male dece.

Ideja je da se uz Lonac Slikovnica podsetimo klasika i upoznamo sa novim izdanjima, i zato pod domaćim slikovnicama podrazumevamo one sa srpsko-hrvatskog govornog područja. Iako sada različita tržišta, zajedno obuhvataju veoma produktivno razdoblje dečijeg izdavaštva. Isto tako, predstavljanje stranih slikovnica objavljenih kod nas, kao i onih koje (još uvek) nisu izdate u Srbiji je jedan od fokusa Lonca. I najvažnije, želimo da promovišemo domaće autore i ilustratore kroz njihov opus i intervjue.

Naša misija je da inspirišemo roditelje i vaspitače, pokažemo nešto novo izdavačima, informišemo bibliotekare i knjižare i na taj način utičemo da što više kvalitetnih slikovnica stigne do dece.

Pogledajte naš Priručnik za slikovnice gde je ukratko opisano šta jesu, tj. nisu slikovnice i kako se (ne) čitaju iste. Pisali smo i za broj 46. Kragujevačkog Čitališta posvećenog slikovnicama, tako da možete pročitati naš tekst Kutak za male i velike ljubitelje književnosti (Lonac Slikovnica i slikovnice u Srbiji).

Ko kuva?

Untitled designZdravo! Ja sam Ana, zaljubljenik u slikovnice koji uspešno žonglira između više različitih projekata koji imaju dodirnu tačku, a to je književnost za decu. Po struci bibliotekarka i profesorka engleskog jezika, uživam u radu sa decom i dečijom književnošću, jer mi daje priliku da čitam, učim i pričam priče zajedno sa njima.

Slikovnice me već duže vreme fascinira, jer smatram da je neverovatno na koje sve načine simbioza teksta i ilustracije može da stvori prelepe i kreativne knjige za decu! Tako je i nastao Lonac Slikovnica!

Iako sam ja pokrenula Lonac Slikovnica, ovaj blog čine svi oni koji ga podržavaju, čitaju i pišu za njega. Za sada su za blog pisale bibliotekarke, kolekcionarke slikovnica i, jednostavno, zaljubljenici u ovaj žanr. Ukoliko i Vi želite da doprinesete svojim znanjem i pisanjem pišite mi na zdravo@lonacslikovnica.com ili me kontaktirajte preko ove strane.

Živim na relaciji Španija – Srbija i, pored srpsko-hrvatskog tržišta, pratim špansko i anglosaksonsko izdavaštvo za decu. Takođe pišem priče za slikovnice i radim na njihovom objavljivanju.

logo finishNovi projekat koji sam pokrenula i na koji sam posebno ponosna je Ana Torma Literary Agency. ATLA je književna agencija čiji je cilj da spoji srpko-hrvatsko-slovenačko tržište knjiga za decu sa špansko-portugalskim govornim područjem. Agencija je mlada, ali sa ambicioznim planovima.

Kao književni agent želim da predstavljam talentovane ilustratore i izdavačke kuće sa vizijom iz regiona u Španiji, Portugalu i Latinskoj Americi. Ukoliko imate bilo kakva pitanja u vezi sa agencijom, kontaktirajte me na ana@tormaagency.com.