Zašto Lonac?

Lonac Profilka 1DProjekat Lonac Slikovnica je nastao iz ljubavi prema književnosti za decu. Ali ne bilo kojoj i bilo kakvoj! Prema književnosti za najmlađe, onoj koja podstiče rane čitalačke navike, motiviše odlazak u biblioteku, stvara porodične rituale čitanja i otvara nova vrata mašte. Slikovnice su veliki prijatelji male dece.

Ideja je da se uz Lonac Slikovnica podsetimo klasika i upoznamo sa novim izdanjima, i zato pod domaćim slikovnicama podrazumevamo one sa srpsko-hrvatskog govornog područja. Iako sada različita tržišta, zajedno obuhvataju veoma produktivno razdoblje dečijeg izdavaštva. Isto tako, predstavljanje stranih slikovnica objavljenih kod nas, kao i onih koje (još uvek) nisu izdate u Srbiji je jedan od fokusa Lonca. I najvažnije, želim da promovišemo domaće autore i ilustratore kroz njihov opus i intervjue.

Misija LS-a je da inspiriše roditelje i vaspitače, pokaže nešto novo izdavačima, informiše bibliotekare i knjižare i na taj način utiče da što više kvalitetnih slikovnica stigne do dece.

Pogledajte Priručnik za slikovnice gde je ukratko opisano šta jesu, tj. nisu slikovnice i kako se (ne) čitaju iste. Pisala smo i za broj 46. Kragujevačkog Čitališta posvećenog slikovnicama, tako da možete pročitati tekst Kutak za male i velike ljubitelje književnosti (Lonac Slikovnica i slikovnice u Srbiji).

Ko kuva?

Untitled designZdravo! Ja sam Ana, zaljubljenik u slikovnice koji uspešno žonglira između više različitih projekata koji imaju dodirnu tačku, a to je književnost za decu. Po struci bibliotekarka i profesorka engleskog jezika, uživam u radu sa decom i dečijom književnošću, jer mi daje priliku da čitam, učim i pričam priče zajedno sa njima.

Slikovnice me već duže vreme fascinira, jer smatram da je neverovatno na koje sve načine simbioza teksta i ilustracije može da stvori prelepe i kreativne knjige za decu! Tako je i nastao Lonac Slikovnica!

Iako sam ja pokrenula Lonac Slikovnica, ovaj blog čine svi oni koji ga podržavaju, čitaju i pišu za njega. Za sada su za blog pisale bibliotekarke, kolekcionarke slikovnica i, jednostavno, zaljubljenici u ovaj žanr. Ukoliko i Vi želite da doprinesete svojim znanjem i pisanjem pišite mi na zdravo@lonacslikovnica.com ili me kontaktirajte preko ove strane.

Živim na relaciji Španija – Srbija i, pored srpsko-hrvatskog tržišta, pratim špansko i anglosaksonsko izdavaštvo za decu. Takođe pišem priče za slikovnice i radim na njihovom objavljivanju.

logo finishPoseban projekat koji sam pokrenula i na koji sam posebno ponosna je Ana Torma Literary Agency. ATLA je književna agencija čiji je cilj da spoji tržišta knjiga za decu zemalja bivše Jugoslavije (i šire!) sa ostatkom sveta. Agencija je mlada, ali sa ambicioznim planovima.

Kao književni agent želim da predstavljam talentovane ilustratore i izdavačke kuće sa vizijom iz regiona u celom svetu. Ukoliko imate bilo kakva pitanja u vezi sa agencijom, kontaktirajte me na ana@tormaagency.com.