Strane slikovnice

Sve pustolovine zeca Petra

Naslov: Sve pustolovine zeca Petra

Autorka i ilustratorka: Beatriks Poter 

Prevod: Vladimir D. Janković

Izdavačka kuća: Data Status

Godina: 2019.

Uzrast: 3 – 7 godina

Sve pustolovine zeca Petra čine zbirku od četiri priče: Priča o zecu Petru, Priča o zeki Bendžaminu, Priča o Lulinim zečićima i Priča o gospodinu Liscu.

Prva i najpoznatija knjiga koju je napisala i ilustrovala Beatriks Poter, Priča o zecu Petru, prati avanture nestašnog zeca koji često upada u nevolje. Priča je spoj humora i avanture sa poukom na kraju, dok tekst prate ilustracije u akvarelu.

Ova priča je prvo objavljena 1901. godine u Engleskoj o trošku autorke, jer je nekoliko izdavačkih kuća odbilo njen rukopis. Ali kada su nakon godinu dana i prvobitnog uspeha pristali da je objave i to u velikom tiražu za to vreme, zec Petar postaje međunarodni bestseler sa preko 45 miliona kopija izdatih na 36 jezika! Skoro 120 godina kasnije imamo je i na srpskom jeziku.

Petar je, zajedno sa mamom i tri mlađe sestre Lulom, Lepom i Belorepkom, živeo u jazbini pod korenjem velike jele. Mama ih je često slala do polja u šetnju ili u berbu kupina, ali i strogo branila da ulaze u baštu gospodina Makgregora. Baš u toj bašti je nestao njihov tata i završio u piti gospođe Makgregor. Zvuči kao dovoljan razlog da zečići nikad ne uđu u tu baštu, ali ne i za Petra!

Nevaljali Petar, naravno, ne posluša mamu već ode direktno u baštu da se počasti salatom, boranijom i rotkvicama gospodina Makgregora. Toliko se najede da je morao da traže peršun da bi stomak prestao da ga boli i baš tada sreće vlasnika bašte koji pojuri lopova grabuljom. Petar jurca po bašti, puta ka kapiji se više ne seća, gubi cipele i uleće u mrežu u koju su se zapetljali dugmići njegovog novog kaputića.

U pomoć mu dolaze vrapci koji ohrabruju uplaganog Petra i kada, napokon, uspe da se odmrsi on upada u kantu punu vode. Kada ga njegovo glasno “aaa-pćiha” otrkije gospodinu Makgregoru koji ga zamalo i nagazi, Petar iskoči kroz prozor i pritom sruši tri saksije.

Stiže do zaključane kapije ispod koje, onako punog stomaka, nije mogao da se provuče. Tu nevoljama nije kraj, jer je i dalje morao da prođe pored mačke i ljutog Makgregora da bi stigao do druge kapije, ali konačno uspeva da pobegne iz bašte! Od njegovih cipelica i kaputića je Makgregor napravio strašilo, mada, poznavajući zeca Petra, nije sigurno da će ga to sprečiti da se vrati u baštu sa slasnim povrćem.

Kada preumoran stigne u jazbinu kod mame i sestara, mama nije mogla da se načudi kako je uspeo da ponov izgubi cipele i kaput. Zbog bola u stomaku pretpostavlja šta se desilo i daje mu samo čaj od kamilice za večeru, dok njegove sestre uživaju u hlebu, mleku i kupinama.

Sledeće dve priče iz knjige čine celinu sa prvom, ali se mogu čitati i odvojeno. U njima zec Petar upada u nevolju sa rođakom Bendžaminom i njegovom decom i to, zamislite, u bašti gospodina Makgregora! Poslednja priča, pored zečeva, sadrži nove likove – to su Toma Jaza i gospodin Lisac – ali i nov stil ilustracija – gravure!

Kao i u narodnim bajkama i basnama, u avanturama zeca Petra ćete videti odraslog zeca koji puši, malog zeca koji dobija batine prutom ili skoro biva ispečen u peći. S obzirom na polemiku koja od skora postoji oko toga da li bi ovakvi elementi trebalo i dalje da postoje u pričama za decu 21. veka – na svakom roditelju, tj. onom koji će pričati priču, je da odluči. Ono što je sigurno je da su priče Beatriks Poter uspele da održe balans: podsećaju na narodne basne, s jedne strane, a opet da sadrže dovoljno elemenata moderne slikovnice, sa druge strane, što ove priče čine klasikom kada su slikovnice u pitanju!

cropped-lonac-slkovnica3.png

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.