Strane slikovnice

Žabac i Stranac

Zabac i Stranac 10001Naslov: Žabac i Stranac

Autor i ilustrator: Maks Velthajs

Izdavačka kuća: Kreativni Centar

Uzrast: 4 – 7 god.

“Žabac i Stranac” je problemska slikovnica koja govori o predrasudama, prihvatanju i prijateljstvu. Iako je izdata 1993. godine, pomenute teme su uvek aktuelne, pogotovo danas kada su nerazumevanje i netolerancija prema “strancima”, tj. imigrantima opšte prisutni.

zabac-i-stranac-30001.jpg

Radoznali Žabac želi da upozna novog sugrađanina kojeg Prase i Patka ne žele u svojoj šumi od samog početka. Nemaju utemeljenog razloga za to, ali dopuštaju da ih vode usađeni stavovi. – Pacovi su lopovi. Pa to svako zna. – Kao što je Žabac i mislio, ispostavlja se da je Pacov pametan i dobrog srca što uspevaju da vide i ostale životinje nakon pomoći koju im je bezrezervno pružio.

Čitalac sa Žapcem prolazi kroz osećanja nelagode kad se nađe pred nekim koga ne poznaje, prepoznaje njegovu hrabrost da se suprotstavi stereotipima i deli tugu kada je vreme da njegov nov prijatelj nastavi dalje.

Roditelji i vaspitači, obavezno štivo! 

Zabac i Stranac 70001

Zabac i Stranac 20001
Ilustracija Pacova koja čini da se zamislimo.

Slikovnicu je napisao i ilustrovao Holanđanin Maks Velthajs koji se, u svom radu za decu, nikada nije bojao da pristupi tzv. teškim temama. Napisao je čak 21 slikovnicu u kojima su se, pored Žapca, redovno pojavljivali i Pacov, Prase, Patka i Zec.

Za svoja dela je 2004. godine osvojio nagradu Hans Christian Andersen Award (dodeljena od strane International Board on Books for Young People), najviše priznanje koje jedan pisac ili ilustrator slikovnice može da dobije.

 

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.