Domaće slikovnice

Приче из шуме

Лонац Сликовница има идеју да окупи љубитеље сликовница, без обзира да ли их “само” читају или раде на промовисању истих. Због тога смо отворени за сарадњу и желимо да чујемо Ваше идеје како заједно можемо да направимо помак!

Са узбуђењем представљамо нову сарадницу Лонца Сликовница – Оливеру Недељковић, списатељицу и библиотекарку Градске библиотеке у Чачку! Она је за ову прилику приредила приказ књиге “Приче из шуме”, збирке осам сликовница у издању Пчелице. Текст је приказан у скраћеној верзији, док оригиналну и потпуну можете преузети овде – Приче из шуме – Оливера Недељковић. Након рецензије сликовница ћете пронаћи Оливерину биографију.

Оливера, добродошла!

price_iz_sume_vvНаслов: Приче из шуме

Ауторка: Николета Новак

Илустратор: Алекса Јовановић

Издавачка кућа: Пчелица

Година: 2015

Узраст: 4 – 7 год.

Вишеструко награђена књига Приче из шуме Николете Новак, коју је илустровао Алекса Јовановић, настала је обједињавањем осам сликовница објављених у истоименој едицији Издавачке куће Пчелица из Чачка. Дабар Љупче, јежић Мики, лане Мила, лија Ната, маца Кети, медведић Неца, веверица Мими, зечица Тина и бројни њихови шумски пријатељи, на овај начин постали су становници једне књиге која је већ заузела повлашћено место у многим дечјим собама − оно покрај узглавља  малишана.

Suma9Својом пријемчивошћу, топлином и лепотом, а нарочито начином на који одговарају на изазове одрастања, Приче из шуме Николете Новак, малишанима и сада дарују утеху и подстицај. Међу њеним корицама читалац као да се налази у дрвеној кућици која пружа скровиште од изненадне непогоде, али свакоме ко се у њој обрео омогућава и да одржи непрекинуту везу са природом. Персонификоване животиње, које су одувек биле јунаци са којима су се нови читалачки нараштаји најлакше идентификовали, чине да се мали читаоци дубље повежу са природом, да развију емпатију према живом свету од кога смо их, можда и неповратно, удаљили.

Suma4 (2)Иако је шума у причама Николете Новак аркадијски предео, простор првобитне чистоте и нетакнуте лепоте, пред сваким од њених малених јунака налази се проблем, неизбежан на путу одрастања (дабар је презаузет послом заборавља на стваралачко усхићење и свој давнашњи сан да постане вајар, презаштићени јеж постаје егоцентричан и усамљен, лане је, попут многе несигурне деце, веома поводљиво у жељи да буде прихваћено, па себе доводи у опасност, дивља мачка је асоцијална и насилна, медведић Неца покушава да савлада трему од јавног наступа, мала лисица не разнаје границу између лажи и уметничке имагинације, веверица учи да живи са својим хендикепом, а зечица се први пут самостално одлази на зимовање и одваја се од породице). Те наизглед несавладиве препреке, јунаци Николете Новак превазилазе превасходно захваљујући властитој упорности и врлинама. Ипак, прихваћена рука пријатеља или уважавање мудрог савета старијих, неретко помажу младима да своја ограничења или недостатке схвате као прилике која пружају нове и неслућене могућности (веверица онемогућена да се хитро креће постаје пажљив посматрач природе и шумски метеоролог, а маштовиту лисицу учитељица усмерава ка пожељном циљу, подстичући је да пише приче уместо да лажима изазива забуну међу становницима шуме…).

Suma10Избор проблема коме су ове сликовнице посвећене, одабир главних јунака проистекао из симболичке представе животиња, занимљиво приповедање и живи дијалози између јунака, чине да млади читалац осети дубоку емпатију према ликовима и поистовети се са њима. Негативни јунаци који доживљавају дубоки преображај каткад су у причама истакнути у први приповедни план, што омогућава да поука упућена читаоцу буде ненаметљивије изречена, а самим тим и лакше усвојена. Дете ће у причи Николете Новак лако препознати проблем са којим се и само суочава. Зато свака од појединачних целина може послужити као врло инспиративан повод за разговор са децом. Такође, радња сваке сликовнице може послужити у као предложак за драматизацију у настави, која ће малишане довести до могућих разрешења дилема пред којима су се и сами нашли. Јер, њихови јунаци, баш као и они сами, стичући искуство расту и растући стичу искуство.

Suma33Посебну вредност овом издању дају и визуелно издвојене, едукативне белешке које су вишеструко повезане са основним током прича. У њима су укратко предочене занимљиве чињенице из ботанике, зоологије и екологије, које читаоце могу подстаћи на самостално истраживање.

Илустрације Алексе Јовановића, награђеног признањем УЛУПУДС-а у 2015. години управо за рад на овој књизи,  дубоко су повезане са текстом, при чему га њихова експресивност и детаљност обогаћују новим смисловима. Својим богатством и колоритом оне успешно развијају естетске вредности код детета, помажу му да створи представу о лепоти и тајанствености шумског амбијента и психолошким стањима јунака, подстичући тако његову имагинацију. Suma7Оне отварају могућност да најмлађи читаоци, нарочито они који нису овладали вештином самосталног читања, прошире могућности интерпретације текста, али и да причу допуне и разгранају по властитом нахођењу.

Приче из шуме су, најкраће речено, дело због које се још у раном детињству постаје страствени и посвећени љубитељ књига.

О Оливери, ауторки текста “Приче из шуме”:

Оливера (Вуксановић) Недељковић рођена је 19. јуна 1973. године у Чачку. Након завршене Гимназије у родном граду, дипломирала је на Групи за српскохрватски језик и југословенске књижевности на Филозофском факултету у Нишу. Запослена је као библиотекар у Градској библиотеци Владислав Петковић Дис у Чачку.

Olivera NedeljkovicОбјавила је збирке поезије Водени цвет (Градска библиотека у Чачку, рукопис награђен на 33. Дисовом пролећу, 1996), Прибор за читање (Народна библиотека Стефан Првовенчани у Краљеву, 2002),  Сувласници белине (Филип Вишњић, 2006, Београд) и збирку поезије у прози Постељица (Културни центар Новог Сада, 2015). У издању београдске издавачке куће Чекић 2013. године објавила је књигу прича за децу Причино дете, која је  награђена књижевном наградом Момчило Тешић.

Поред књижевног рада, бави се и библиографијом.

cropped-lonac-slkovnica3.png

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

4 thoughts on “Приче из шуме”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.