Strane slikovnice

Torta od palačinki

Naslov: Torta od palačinki

Autor i ilustrator: Sven Nurdkvist

Izdavačka kuća: Kreativni Centar

Uzrast: 5 – 7 god.

Bilo je veoma teško izabrati jednu slikovnicu Svena Nurdkvista kao predstavnika likova Petsona i Findusa, jer se prosto zaljubite u svaku! Ipak, odlučila sam da to bude Torta od palačinki koja predstavlja lep uvod u svet ova dva lika i priča vam o tome kako je Petson stekao reputaciju “ludaka” u selu. Da vam odmah otkrijem, mačak Findus je kriv za to, kao i za većinu njihovih avantura!

torta1
Ključ od radionice na dnu bunara

Petson i Findus žive na selu negde u švedskim predelima. Čiča (Petson) svojim komšijama izgleda rasejano, jer priča sa mačkom, dok isti taj mačak (Findus) svojim idejama više podseća na malo dete. Mačkov rođendan slave tri puta godišnje jer je tako zabavnije. Petson bi tradicionalno za Findusov rođendan napravio tortu od palačinki. I ovoga rođendana Petson je skupio jaja u kokošinjcu i izglancao ih jedno po jedno i – shvatio da nema brašna! Nije ga bilo ni u špajzu, ni u šporetu na drva, ni u klupi u kuhinji. Uzeo je bicikl da bi kupio brašno u prodavnici, ali je uvideo da mu je zadnja guma probušena. Ne vredi, morao je da ode do radionice zbog alata za krpljenje rupe. Ali ključa od radionice nigde nije bilo! Nakon jurnjave po farmi pronašli su ključ na dnu bunara, ali kako ga dohvatiti? Petson se setio da bi mogao da zakači kuku na dugačak štap i tako izvadi ključ. Za to bi bio odličan štap za pecanje koji je na tavanu, ali za to su mu potrebne merdevine. Hmm merdevine su iza šupe za drva gde pase komšijin bik koji koristi merdevine kao jastuk. Dekica je dobio ideju! Doneo je žutu zavesu sa crvenim cvetovima i gramofon za bika. Dok je Petson čupkao bradu razmišljajući kako tačno da reše sve ove prepreke, Findus ga je pomno pratio, zapitkivao i “pomagao”. Kako je ovaj duo uspeo da se odmrsi iz ove situacije i zaista napravi tortu od palačinki – pročitajte sami i pišite Loncu Slikovnica o Vašim utiscima!

44b0385187039644ebb37952280bee57

Slikovnice sa Petsonom i Findusom veoma lako mogu biti shvaćene lično i razlog leži u divnom prikazu likova koje vrlo prirodno prisvojite kao svoje. Brzo steknete osećaj da bi Petson mogao da bude vaš deda, a Findus njegov nemogući, ali preslatki unuk, a Vaš bratanac. Smejaćete se zajedno sa njima i raznežiti na kraju kada shvatite kakav prelep odnos imaju mačak i čiča.

Sven NordqvistFoto: Stefan Nilsson
Sven Nurdkvist

Pisac i ilustrator Sven Nurdkvist, autor serijala o Petsonu i Findusu, priznaje da je inspiraciju za ove likove dobio igrajući se sa svojim sinovima. Pored pomenute slikovnice dostupne su i Kako se mali Findus izgubio, Kokodakanje u bašti, Lov na lisicu, Findus se seli, Mačak Findus i petao, Jadni Petson i Petson kampuje i sve one su prevede na 44 jezika. Iako su u Srbiju Petson i Findus relativno skoro stigli, prva knjiga o njima je napisana 1984. godine. Pored slikovnica o njima, postoje i kuvari, društvene i kompjuterske igre, kratkometražni i dugometražni crtani filmovi.

Ilustracije Nurdkvista su tople, ekspresivne i prepune detalja. Gotovo na svakoj strani ćete naći neku životinjicu neodređene vrste koja spava u fioci Petsonovog noćnog stočića, hvata palačinku u letu ili uživa u svom čamcu u barici u torta4dvorištu, a koje samo Findus može da vidi. Provešćete vreme ne samo u čitanju teksta, već i ilustracija, i tražiti poluskrivene detalje.

Takođe, priča prati preznatljivu strukturu nadogradnje u kojoj se jednostavnom problemu dodaje još jedan i još jedan i sve tako dok se, na prvi pogled, nerešiva zavrzalama ne reši i fokus vrati na prvobitni cilj – proslavu rođendana.

Petsonova ćud i Findusove luckaste ideje, zajedno sa sjajnim ilustracijama, čine da poželite deku kao što je Petson i mačka kao što je Findus.

torta2
Zaslužena proslava rođendana

Za aktivnost nakon čitanja (jer rođendan se može slaviti i tri puta godišnje) smo spremili (i isprobali) recept Torte od “hiljadu” palačinki, inspirisan ovom slikovnicom! Javite kako je Vama ispala torta i koliko brzo ste je smazali, jer ne sumnjamo da će tako biti!

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

3 thoughts on “Torta od palačinki”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.