Strane slikovnice

Princeza u papirnoj kesi

Princeza1Naslov: Princeza u papirnoj kesi

Autor: Robert Manč

Ilustrator: Majkl Marčenko

Prevod: Sava Kuzmanović

Izdavačka kuća: Orfelin Izdavaštvo

Godina: 2008.

                        Uzrast: 4 – 7 godina

Hajde zamislite se, koliko slikovnica, od svih koje ste pročitali ili prelistali, ima ženskog glavnog junaka? Ako Vam malo teže ide da se setite ili ste se setili samo par njih, shvatićete da su rodni stereotipi i neravnopravnost polova vrlo prisutni u dečijoj književnosti.

Princeza u papirnoj kesi je drugačija! Zaboravite na pasivne princeze koje čekaju snažne prinčeve da ih spasu. Ova slikovnica je objavljena 1980. godine i od tada važi za klasik koji osnažuje devojčice, a dečacima pokazuje da postoji različiti modeli ponašanja.

Priča govori o princezi Elizabeti koja mašta da se uda za savršenog princa Ronalda (okej, već viđeno).

Princeza2

Nakon što stražni zmaj uništi njen zamak i odvede princa, Elizabeta odlučuje da preuzme stvar u svoje ruke! S obzirom na to da je su sve njene stvari spaljene, jedino što pronalazi da obuče jeste papirna kesa.

Princeza4

Opasnog zmaja uspeva da nadmudri izazivajući da ga da pokaže koliko je stvarno pametan i opak! Nakon nekoliko obletanja oko sveta i paljenja šuma, zmaj pada u san od silnog umora.

Princeza5

Kada napokon stigne do princa Ronalda, on je odmeri i ljutito kaže joj da može da se vrati da ga spase kada bude izgledala kao prava princeza. Elizabeta odgovara nezahvalnom Ronaldu da mu je odeća lepa i da je veoma uredan, kao pravi pravcati princ, ali da je takođe (najbolji deo!) jedna baraba! (E neka si mu rekla.) Odbrusi mu Elizabeta i ode u suton poskakujući.

princeza6.jpg
Kraj priče

Nakon čitanja je dobra ideja razgovarati sa detetom o knjizi i analizirati različite uglove. Evo nekoliko ideja za (pot)pitanja:

  • Koje moći koristi Elizabeta da bi pobedila zmaja?
  • Kako i zašto se princeza menja od početka do kraja knjige?
  • Uporedi princezu Elizabetu sa nekim drugim ženskim likovima kao što je Uspavana lepotica, Elsa (Zaleđeno kraljevstvo) ili Pepeljuga.
  • Koje karakteristike ovih likova (ne) voliš?
  • Na koje načine ovi likovi rešavaju prepreke pred kojima se njima nalaze?
  • Šta misliš o Ronaldovoj ponašanju na kraju knjige ?
  • Da li je princeza ispravno postupila?

Ključne reči narodnih priča i bajki su prisutni i u ovoj modernoj: #princ, #princeza, #zmaj, #problem, #rešenje problema, #mudrost, #brak=srećan kraj. Razlika je u tome što je Robert Manč odbacio tradiciju (a sa njom i rodne stereotipe) i na taj način stvorio knjigu koja nam govori da je biti princeza okej, ali da je koristiti mozak još bolje.

Ne zaboravite da Princeza u papirnoj kesi nije samo za devojčice. Kao što ni ostala većina knjiga sa glavnim muškim junacima nije samo za dečake, zar ne?

cropped-lonac-slkovnica3.png

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

1 thought on “Princeza u papirnoj kesi”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.