Strane slikovnice

Veoma gladna gusenica

Naslov: Veoma gladna gusenicaveoma_gladna_gusenica_vv.jpg

Autor i ilustrator: Erik Karl

Izdavačka kuća: Propolis Books

Godina izdanja: 2014.

Uzrast: 0 – 4 godina

Erik Karl je napisao i ilustrovao preko 70 slikovnica, dok je, za sada, u Srbiji prevedena samo Veoma gladna gusenica. Ipak, ne možemo dovoljno da naglasimo koliko vredi ova slikovnica –  ne samo zbog jednostavnog teksta koji savršeno prati prelepe ilustracije, već i zbog toga kako deca pozitivno reaguju na gusenicu! Takođe je interesantan format knjige, jer su stranice različite veličine i imaju rupice u hrani koje predstavljaju put gusenice.

IMG_20180222_145127

Priča govori o tek izlegloj i veoma gladnoj gusenici u potrazi za hranom. U ponedeljak ona pojede jednu jagodu, ali je još uvek gladna. U utorak pojede dve kruške, ali je još uvek gladna. I tako se ređaju dani sve do subote kada uspe da pojede parče torte, sladoled, kiseli krastavčić, krišku salame, parče lubenice, još štošta toga! Naravno da ju je te noći boleo stomačić!

IMG_20180222_145036

Gusenica više nije gladna, ali ni mala… Napravi malu čauru i ostane unutra dve nedelje. Zatim izgricka rupu na svojoj kućici, izvuče se iz nje i postane…

larger
…predivni leptir!

Namenjena najmlađem uzrastu (do 4 – 5 godina), ova slikovnica ima više tema za obrađivanje – brojevi, hrana (podela na voće/povrće i manje zdravu hranu), zatim dani u nedelji i na kraju mali čas biologije – ciklus od gusenice do leptira. Bez obzira da li biste ovu priču čitali kod kuće ili kao deo radionice u vrtiću/biblioteci, nakon čitanja možete i praviti različita mala umetnička dela sa decom kao propratnu aktivnost!

Nakon čitanja

Veoma gladna gusenica je prvi put izdata 1969, pre čak 49 godina! Prevedena je na preko 60 jezika i izračunato da se svakog minuta prodaju po skoro dva primerka ove knjige.

eric-carle
Erik Karl

Sećajući se svojih strahova i sumnji o odrastanju kada je bio dete, Erik Karl je priznao da se često pitao kako to odrasli uspevaju da budu odrasli – da voze kola, imaju porodicu, plaćaju stanarinu i sl. Tako je i nastala ova slikovnica – poruka svoj deci da će od male gusenice odrasti i postati prelepi leptiri, bez obzira na to koliko nedostižno izgledalo u nekim momentima.

Interesantno je da je Erik Karl, zajedno sa suprugom Barbarom, 2002. godine osnovao Muzej umetnosti slikovnica (Masačusets, SAD) čija je misija širenje ljubavi prema umetnosti i čitanju kroz slikovnice. U ovom muzeju se održavaju izložbe i radionice za decu, kao i edukativni seminari za vaspitače i učitelje.

bcafe590418caf77c02946fbfc21c493--eric-carle-art-activities
Karl pravi papir koji će kasnije koristiti za kolaž

Karlov rad je poseban, ne samo zbog obima svog spisateljskog i ilustratorskog rada,  zbog brojnih nagrada, već i zbog tehnike po kojoj je poznat – kolaž! On sam boji svoje papire i pravi teksturu različitim materijalima. Zatim ih seče i lepi u različitim dimenzijama. Teme njegovih slikovnica proizilaze iz ljubavi prema prirodi, a pogotovo insektima.

Lonac Slkovnica3

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

 

2 thoughts on “Veoma gladna gusenica”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.