Strane slikovnice

Vuk koji je ispao iz knjige

Vuk naslovnaNaslov: Vuk koji je ispao iz knjige

Autor: Tijeri Robereht

Ilustrator: Gregoar Mabir

Prevod: Vladimir D. Janković

Izdavačka kuća: Propolis Books

Godina: 2017.

Uzrast: 4 – 7 godina

Crvenkapa, Tri praseta, Dečak koji je vikao vuk, Vuk i sedam jarića, Vuk u ovčijoj koži… sve ove priče imaju jedno zajedničko – vuka. Ova životinja je u narodnoj književnosti od uvek imala posebno mesto – hrabar, surov i grabljivac. Strah, šteta koju činio ljudima i njihovo sujeverje su vremenom od vuka stvorili negativca. Zato je posebno interesantno videti ga u potpuno drugačijoj ulozi u slikovnici Vuk koji je ispao iz knjige!

Vuk2Kada sa police u Zojinoj sobi na pod padne knjiga – iz nje ispadne vuk! Ovaj vuk poznaje samo svoju priču tako da mu soba izgleda strašno. Ne samo da ne uspeva da se vrati nazad u svoju knjigu, jer ga izguraju ovce, već je tu i jedan mačak koji ga veoma zainteresovano gleda.

Kada ga mačak napadne, vuk se brže-bolje popne na policu i pokuša da uđe u bilo koju knjigu da bi se sakrio. Tu se nastavljaju njegovi problemi – batleri ga izbacuju iz priče sa princezama, u sledećoj ga dinosaurusi upozoravaju da mu tu nije mesto, dok na kraju upada u priču o Crvenkapi.  Vuk ne poznaje ni ovu priču, ali ima sreće, Crvenkapa je jedina koja ga ne tera iz knjige. I kakva slučajnst, baš joj je falio jedan vuk u priči!

Vuk3
Dinosaurusi izbacuju vuka iz svoje knjige jer ni tu ne pripada

Slikovnica Vuk koji je ispao iz knjige je originalno izdata 2015. godine, ali s obzirom na njenu veliku popularnost, izdata je na srpskom već 2017. Dimenzija koju daje ova priča mogućnošću da vuk istupi iz svoje priče i uskoči u drugu daje novu perspektivu i podstiče maštu. Znajući da se deca u određenoj fazi detinjstva plaše vukova ili izmišljenih likova (baba roga, vampiri, duhovi i sl.), ova slikovnica kroz zabavnu priču demistifikuje vuka – predstavlja u drugačijem svetlu, ranjivog, uplašenog i, na kraju, dobrog.

vuk4.png
Crvenkapa priča vuku svoju priču

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

cropped-lonac-slkovnica3.png

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.