Domaće slikovnice

Miš i mrak

Naslov: Miš i mrak

(preuzmite pdf klikom na naslov slikovnice)

Autor: Dejan Aleksić

Ilustrator: Boris Kuzmanović

Izdavač: Elektronsko izdanje

Godina: 2015.

Uzrast: 4 – 7 godina

Slikovnica Miš i mrak, pisca Dejana Aleksića i ilustratora Borisa Kuzmanovića, je poslednja, od ukupno tri premijerno objavljenih na našem blogu. Prethodno objavljene su Kako su nastale zvezde (Nemanja Paštar i Boris Kuzmanović) i Kako je zeka upoznao vevericu (Milan Mihaljčić i Dušan Pavlić).

Više o projektu vezanim za pomenute elektronske slikovnice pročitajte u postu Premijera slikovnica.

Premijera baner

Prozno i pesničko stvaralaštvo Dejana Aleksića za decu je izuzetno bogato, a posebno nam je drago da čitamo njegovu priču u obliku slikovnice! Šta se dešava kada miš naleti na mrak i svojim pitanjima učini da preispita svoje postojanje? “Ako izađem iz ovog podruma onda ja više neću biti mrak”, rekao je mrak. Njegovim izlaskom iz podruma useljuje se – novi mrak! Podrumski mrak odbija da ode na tavan, što znači da moraju da nađu rešenje. Taj zadatak bi bio skoro nemoguć da nema miša u priči…

Ovu zanimljivu igru pojmova (ne)postojanja i kompromisa je odlično prikazao Boris Kuzmanović svojim ilustracijama! Njegova kombinovana tehnika se sjajno uklapa sa apstraktnim idejama Dejanove priče. Obratite samo pažnjuna to kako je prikazana mačka u slikovnici, kao i na detalje špajza!

Više o našim utiscima Borisovog stila možete pročitati u recenziji za Kako su nastale zvezde, dok ćete biografije oba umetnika Miša i mraka pronaći na kraju ovog teksta.

Pročitajte slikovnicu ovde:

Miš i mrak 0001Miš i mrak 0002Miš i mrak 0003Miš i mrak 0004Miš i mrak 0005Miš i mrak 0006Miš i mrak 0007Miš i mrak 0008Miš i mrak 0009Miš i mrak 0010Miš i mrak 0011Miš i mrak 0012Miš i mrak 0013Miš i mrak 0014Miš i mrak 0015Miš i mrak 0016

Ili prelistajte knjigu klikom na link ispod:

 

Biografije autora i ilustratora

Dejan Aleksić

Dejan Aleksić (1972) je pesnik i stvaralac književnih dela za decu – proznih, pesničkih i dramskih.

dejan-aleksic-800x445
Dejan Aleksić

Objavio je više pesničkih i proznih knjiga za decu, kao i nekoliko pozorišnih tekstova koji su izvođeni na brojnim scenama. Stihovi i proza za decu ovoga autora zastupljeni su u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu, dok su pesme Aleksića prevođene na nekoliko evropskih jezika.

Neke od njih su Dugme bez kaputa (pesme, 2002), Pustolovine jednog zrna kafe (poema, 2004), Božićna priča (poema, 2007), Muzika traži uši (priče, 2008), Priča o dobroj metli (bajka, 2010), Koga se tiče kako žive priče (priče, 2013), Cipela na kraju sveta (roman, 2014), Bajke plene i sa scene (dramski tekstovi za decu, 2016) itd.

Dobitnik je „Pekićeve stipendije“ (2010), kao i Oktobarske nagrade Grada Kraljeva (2012).

Gostuje kao pisac širom naše zemlje, ali je bio gost i brojnih festivala u inostranstvu (Francuska, Nemačka, Švedska, Poljska, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora…).

Radi kao glavni i odgovorni urednik Izdavačke delatnosti „Povelja“ u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu.

Boris Kuzmanović

Boris Kuzmanović (1980) je završio je srednju Umetničku školu za grafiku i dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu. Na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu upisuje smer za grafički dizajn i vizuelne komunikacije 1999. godine, a postdiplomske studije 2009. na predmetu grafika i oblikovanje knjige. Od 2008. je docent na Univerzitetu Metropolitan. Od 2003. godine počinje saradnju sa više izdavačkih kuća u zemlji i inostranstvu sa kojima i dalje uspešno sarađuje.

kuzmanovic-ilustracija.gif
Detalj ilustracije iz slikovnice Da, to su bizoni Igora Kolarova

Do sada je uradio preko 50 slikovnica, knjiga, udžbenika i naslovnica sa preko 1000 ilustracija kako za decu tako i za odrasle.

Značajnije izdavačke kuće sa kojima je sarađivao su Kreativni Centar, Zavod za udžbenike, Laguna, Mladinska knjiga, Salariya

Učestvovao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu od kojih su najznačajnije: Zlatno pero – Beograd, Sajam knjiga – Beograd, Bib- Bratislava, Sajam knjiga u Frankfurtu.

Značajnije nagrade Kuzmanovića su Zlatno pero (2003), Nagrada XII Bijenala studentskog crteža SCG (2003), Dositejevo pero (2010), kao i na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu (2011).

cropped-lonac-slkovnica3.png

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

 

4 thoughts on “Miš i mrak”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.