Domaće slikovnice

Kako su nastale zvezde

Naslov: Kako su nastale zvezde

(preuzmite pdf klikom na naslov slikovnice)

Autor: Nemanja Paštar

Ilustrator: Boris Kuzmanović

Elektronsko izdanje

Godina: 2014.

Uzrast: 4 – 7 godine

Kako su nastale zvezde je prva e-slikovnica, od ukupno tri, premijerno objavljena na blogu Lonac Slikovnica. Druge dve su Kako je zeka upoznao vevericu (Milan Mihaljčić i Dušan Pavlić) i Miš i mrak (Dejan Aleksić i Boris Kuzmanović). Više o projektu vezanim za pomenute elektronske slikovnice pročitajte u postu Premijera slikovnica.

Zvezde naslovna
Kliknite na naslovnu stranu slikovnice da biste je prelistali celu

Ova slikovnica govori o dečijoj radoznalosti i potrebi da se dokuči svet. Dečak Sveta (simbolično ime, zar ne?) ne može da zaspi, jer ga muči pitanje kako su nastale zvezde! U sobi pronalazi pauka kome postavlja zagonetno pitanje. Nakon što pauk da Sveti subjektivan odgovor – Veliki pauk sa neba je zaslužan za postojanje zvezda, on u neverici odluči da pita nekog drugog. Kada ga ne ubede ni odgovori gavrana, šarana niti nosoroga, dečak odluči da probudi svog starijeg brata Mišu. On mu otkriva kako nastaju zvezde, ali Sveta već ima spremljeno potpitanje.

zvezde5.png

Sveta bi mogao da bude bilo koje dete u, svima poznatoj, fazi postavljanja pitanja. Čim dobije odgovor, prelazi na sledeće pitanje. Da li je i autora ove priče, Nemanju Paštara, takođe proganjalo pomenuto pitanje kad je bio mali ili je morao i sam da odgovara na mnoga, ostaje (za sada) nerazjašnjeno!

Priznajemo da nam je Boris Kuzmanović jedan od omiljenijih domaćih ilustratora! Raspon različitih stilova i tehnika koje koristi čine da se gotovo uvek iznenadimo njegovom novom knjigom i pomislimo da je opet prevazišao sebe. Posebno je interesantna kombinovana tehnika i kolažni detalji – šrafovi, vunica, dugmad ili papirići kojima Kuzmanović daje raznovrsne uloge. Poigravajući se sa senkom, pretvara ih u potpuno originalne trodimenzionalne likove i scene. A to se u slikovnici Kako su nastale zvezde odlično vidi.

Prelistajte knjigu klikom na link ispod:

 

Ili pročitajte ovde:

0001000200030004001000090008000700060005001100120013001400150016

Biografije autora i ilustratora

Nemanja Paštar

Nemanja Paštar je rođen i odrastao u Beogradu, a živi i radi u Mariboru.

Paštar ima iza sebe sijaset objavljenih priča za decu, slikovnica i sportskih priručnika, kao i nekolicinu kratkih priča za takozvane odrasle. Njegova slikovnica „Hrastova ulica“ je sa velikim uspehom priređena za televiziju, dok po priručnicima rađenim sa Matejom Kežmanom i Sašom Đorđevićem dečaci i devojčice širom Srbije stiču prva znanja o fudbalu i košarci. 

U svojoj poslednjoj priči se vraća svojoj staroj ljubavi, zvezdanom nebu, pokušavajući da kroz pustolovine dečaka po imenu Sveta dođe do odgovora na prastaro pitanje: kako su nastale zvezde.

Najpoznatije knjige/slikovnice: Gde je moj brat, Dečak koji je ukrao more, Hrastova Ulica, Stranac u kući, Mala škola fudbala Mateje Kežmana, Mala škola fudbala Saše Đorđevića.

Zvezde8Boris Kuzmanović

Boris Kuzmanović (1980) je završio je srednju Umetničku školu za grafiku i dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu. Na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu upisuje smer za grafički dizajn i vizuelne komunikacije 1999. godine, a postdiplomske studije 2009. na predmetu grafika i oblikovanje knjige. Od 2008. je docent na Univerzitetu Metropolitan. Od 2003. godine počinje saradnju sa više izdavačkih kuća u zemlji i inostranstvu sa kojima i dalje uspešno sarađuje.

Do sada je uradio preko 50 slikovnica, knjiga, udžbenika i naslovnica sa preko 1000 ilustracija kako za decu tako i za odrasle.

Značajnije izdavačke kuće sa kojima je sarađivao su Kreativni Centar, Zavod za udžbenike, Laguna, Mladinska knjiga, Salariya

Učestvovao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu od kojih su najznačajnije: Zlatno pero – Beograd, Sajam knjiga – Beograd, Bib- Bratislava, Sajam knjiga u Frankfurtu.

Značajnije nagrade Kuzmanovića su Zlatno pero (2003), Nagrada XII Bijenala studentskog crteža SCG (2003), Dositejevo pero (2010), kao i na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu (2011).

cropped-lonac-slkovnica3.png

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

 

4 thoughts on “Kako su nastale zvezde”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.