Domaće slikovnice

Premijera slikovnica!

Premijera banerLonac Slikovnica ima čast da predstavi tri, do sad neobjavljene, slikovnice na svom blogu. U pitanju su dela domaćih autora i ilustratora, i to ne bilo kojih! Slikovnice su napisali Nemanja Paštar, Milan Mihaljčić i Dejan Aleksić, dok su ih ilustrovali Dušan Pavlić i Boris Kuzmanović. Urednici su Nemanja Paštar i Milan Mihaljčić. Svaki od pomenutih imena već ima svoje posebno mesto u svetu izdavaštva i ilustracija kada je dečija književnost u pitanju!

Tri e-slikovnice koje će u narednom periodu biti objavljene na sajtu Lonca Slikovnica, za sada, ne postoje u štampanoj formi. Nastale su 2014/15. godine u okviru projekta za portal Q – sphere. Prvobitna zamisao je bila da one budu izdate onlajn, tj. u elektronskoj formi. Pomenuti sajt se u međuvremenu ugasio, a slikovnice ostale u fioci. Objavljivanje ovih dela na sajtu Loncu Slikovnica predstavlja obnovu projekta koji je započeo Q – sphere.

Zvezde naslovna

Kako su nastale zvezde – Nemanja Paštar i Boris Kuzmanović

Kako je zeka naslovna

Kako je zeka upoznao vevericu – Milan Mihaljčić i Dušan Pavlić

Mis i Mrak naslovna

Miš i mrak – Dejan Aleksić i Boris Kuzmanović.

Projekti ovog tipa su veoma značajni za slikovnice u Srbiji, jer je ovaj žanr dečije književnosti u nezavidnom položaju, pogotovo kad su domaći autori i ilustratori u pitanju. Većina izdavačkih kuća se opredeljuje za otkup prava i prevod stranih slikovnica. Razlog prvenstveno leži u finansijama – jeftinije je objaviti stranu slikovnicu, nego platiti domaćeg pisca i ilustratora. Zbog toga je važna inicijativa pojedinaca koji udružuju jer imaju zajednićku viziju.

Na kraju, Lonac Slikovnica se neizmerno zahvaljuje svim autorima i ilustratorima na ukazanom poverenju i dozvoli da baš mi predstavimo pomenute slikovnice!

4 thoughts on “Premijera slikovnica!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.