O čitanju slikovnica

Čitanje je igra (predčitalačke aktivnosti za bebe)

U cilju promosanja sticanja čitalačkih navika kod dece, Lonac Slikovnica je pokrenuo saradnju sa Dečjim odeljenjem Gradske biblioteke u Novom Sadu. Ovo odeljenje i njihova bibliotekarka Dragana Božić sa uspehom vode besplatnu radionicu za roditelje i decu pod nazivom „Bezbolno čitanje“. U seriji susreta roditelji će imati priliku da saznaju kako da čitanje postane svakodnevna aktivnost njihovog deteta i to u različitim uzrastima.

Prvi tekst koji Vam predstavljamo namenjen je bebama do 6 meseci, kao uvod u u svet knjiga.

0416_ericcarle_oneuseonly                        0416_ericcarle_oneuseonly                          0416_ericcarle_oneuseonly                         0416_ericcarle_oneuseonly

Iako knjiga i slikovnica nisu igračke,  njihov sadržaj krije moćnu razvojnu igru.

Iskoristite potencijal prvih šest meseci života Vaše bebe dok je još mirno u ležećem i poluležećem položaju. Tada možete i Vi da leškarite pored nje, odmorite se i zabavite. Dakle, otvorite slikovnicu ili knjigu pesama i čitajte!

unnamed

Čitajte prepoznajući momente u pesmi ili priči kada možete da menjate brzinu govora (sporo -brzo), dodajete zvučne efekte i (obavezno) pravite grimase koje će nasmejati Vašu bebu. Neka vas posmatra, a ukoliko je radoznalo da sazna šta je to u Vašim rukama pokažite joj i imenujte naslikan svet pred njom. Isto tako, ako je na slici, na primer, cvet, a u prostoriji imate cveće, pokažite ga bebi, pomirišite ga Vi, približite da ga pomiriše beba ili pipne ručicom i pričajte joj gde sve cveće raste.

Razvijte priču iz slika i usmerite je gde god hoćete, neka uživa slušajući o svetu koji je jako zanima. Obratite pažnju da pred detetom prelistavate slikovnicu ili knjigu koju čitate, neka prati vaše pokrete šaka (koje će za nekoliko meseci da imitira), neka vidi da se Vaš govor poklapa s predmetom u Vašoj ruci – knjigom. Na taj način dete počinje da pamti da to lepo i smešno što mu roditelj radi dolazi iz tog oblika u njenoj ruci. Takođe, neka se beba okrene na stomak i prevrće, a Vi je pohvalite za ples uz Vašu pesmu!

Kada beba bude mogla da sedne i počne da puzi, onda ćemo drugačije da čitamo!

Na šta je potrebno bratiti pažnju pre samog nastupa:guide_books-slide-7NZQ-superJumbo

  • U ovom periodu preporučujemo, pre svega, dečje pesme zbog milozvučnosti rime.
  • Upoznajte se s pesmama koje ćete čitati (pevati) kako biste prepoznali njene inerpretativne mogućnosti, jer ćete time, i za sada samo tako, održavati pažnju vaše bebe.
  • Zvučni efekti: imitiranje životinja, šuštanje lišća, začepite nos radi promene glasa… istražujte različite zvukove!
  • Naravno, ne očekujte da Vas dete može dugo slušati. Sasvim je u redu da aktivnost traje nekoliko minuta. Kada beba počne učestalo da skreće pogled, verovatno joj je dosta! Tada slobodno stanite.
  • Pratite doba dana kada je beba najraspoloženija i počnite s igrom!

Preporuke za čitanje

Dečje odeljenje Gradske biblioteke u Novom Sadu pokrenulo je besplatan program “Bezbolno čitanje” namenjeno roditeljima koji žele, a nisu sigurni kako, da svojoj deci prikažu čitanje kao bezuslovno zadovoljstvo.

Tekst koji ste pročitali proizišao je iz dugogodišnjeg profesionalnog, ali i privatnog, iskustva bibliotekarki s Dečjeg odeljenja. Dragi roditelji koji su po našem pozivu došli na prvi susret da podele svoje dobro iskustvo u navikavanju deteta da čita, potvrdili su i sami da su krenuli s čitanjem u prvim mesecima detetovog života.  

Koju slikovnicu odabrati i kako čitati detetu od 3 do 6 godina saznaćete na narednim susretima “Bezbolnog čitanja” ali i prateći Lonac Slikovnica!

Ukoliko ste u Novom Sadu i želite da se prijavite na neku od naših radionica, imate pitanja ili hoćete da podelite Vaše iskustvo pišite na gbns.bezbolnocitanje@gmail.com.

Dragana Božić,

bibliotekarka Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke u Novom Sadu

gradska-biblioteka-ns-890x395.jpg Lonac Slkovnica1

 

1 thought on “Čitanje je igra (predčitalačke aktivnosti za bebe)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.