Strane slikovnice

Malčice nepodnošljiv slon

Slon naslovna.pngNaslov: Malčice nepodnošljiv slon

Autor: Dejvid Valijams

Ilustrator: Toni Ros

Izdavačka kuća: Propolis Books

Godina: 2015.

Uzrast: 4 – 7 godina

Koje dete nije poželelo da uzme (makar) jednu životinju iz zoološkog vrta i odvede je kući? Dečak Sem je, ne samo poželeo, već i potpisao formular Usvojite slona. Kada je jednog dana neko pokucao na njegova vrata to je bio pravi pravcati slon. Debeo, veliki, džinovski, ogroman slon!

slon1.png
Sem otvara vrata usvojenom slonu

Autor Dejvid Valijams i ilustrator Toni Ros su poznati tandem koji iza sebe ima veliki broj knjiga i to uglavnom romana za decu (Baka gangster, Pacovski burger, Najgora deca na svetu itd.). Malčice nepodnošljiv slon je vrlo zabavna slikovnica u kojoj svakom stranicom i korakom slona strepimo i čekamo da vidimo kakvu štetu će sada da napravi. Sama ideja slona prirodne veličine u jednoj kući podstiče decu na čuđenje i teorije o mogućim nezgodama, što je dobar uvod u čitanje knjige. Kontrast između naslova i dešavanja u priči je čine još više dramatičnom i urnebesnom.

Slon2
Slon se kupa nakon napornog puta

Sem nije mislio da će mu stvarno poslati slona na kućnu adresu i bilo mu je još teže da zamisli da bi mogao da doputuje avionom iz Afrike! Slon je, naravno, posle dugog puta imao želju da se okupa. Oborio je sve slike sa zida na putu ka kupatilu. Zatim je kupatilo i poplavio, potrošio sav sapun i uništio peškire!

Slon3

Slon je bio toliko gladan da je usisao svu hranu iz kuće, zaspao u fotelji ispred televizora, glasno hrkao i slomio Semon novi bicikl. Da li je ovaj slon bio malčice nepodnošljiv ili prilično, procenite sami!

Dok je Sem pokušavao da popravi učinjenu štetu pre nego što se mama vrati iz prodavnice, neko je pokucao na vrata. “Naš prijatelj nas je pozvao u goste”, rekao je predstavnik krda džinovskih slonova! Sem nije mislio da formular za usvajanje slona stvarno važi, što znači da nije ni čitao sitna slova na dnu strane gde je pisalo da usvojeni slon može da pozove svoje slonovske prijatelje u goste!

Slon4
Usvojeni slon i krdo njegovih prijatelja

cropped-lonac-slkovnica3.png

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.