Domaće slikovnice

Dečak i lopta

Naslov: Dečak i lopta
Autor: Boris Kolar
Ilustrator: Zlatko Bourek
Izdavačka kuća: Vuk Karadžić (Beograd)
Godina izdanja: 1970
Uzrast: 4 – 7 god.

Slikovnica “Dečak i lopta” je izdata u Hrvatskoj 1969. od strane Školske knjige (Zagreb), dok ju je u Srbiji izdalo IP Vuk Karadžić (Beograd). Knjiga je nastala prema istoimenom crtanom filmu čuvenog Studija za crtane filmove “Zagreb-filma” iz 1960. godine.

Glavni crtač, scenograf i režiser ovog filma bio je Boris Kolar, kasnije i pisac same slikovnice. Kolar, poznati hrvatski animator, je radio na animiranim filmovima više od 40 godina!

Ilustracije potpisuje Zlatko Bourek, likovni umetnik, scenograf i kostimograf. On je za ovu slikovnicu 1969. godine dobio nagradu “Grigor Vitez”, nagradu sa najvećom tradicijom u Hrvatskoj posvećenoj dečijoj knjizi.

Priča slikovnice “Dečak i lopta” govori o dečaku Miši koji je dobio žutu loptu za rođendan. Lopta je uvek odskakala toliko visoko da je često završavala na vrhu hrasta ili na krovu. Miša je naučio da loptu šutira sve jače i jače dok je jednom nije toliko snažno udario da je otišla “preko svih oblaka, čak do krovova” i “prosto se zabila u nebo”!

decak i lopta3Želeći da vrati loptu nazad, on uzima stvar u svoje ruke i – upregao je svog drvenog konjića u zvezdana Velika kola i otisnuo se u nebo. Miša žuri ka Suncu, velikoj žutoj lopti koja ga doziva.

Međutim, na putu se pojavljuje problem – crna kugla koja je uplašila i zamrzla sve zvezde i prekrila Sunce. Nećemo vam baš sve otkriti, ali Miša u ovoj svemirskoj avanturi koristi svoje moći da oslobodi žutu loptu da bi ona opet zasijala!

decak i lopta5Ljudi su sa čuđenjem gledali zvezdu padalicu na nebu, ali to je u stvari bio Miša na konjiću i roj crveno-žutih lopti za njima. Podelio ih je svoj deci, pa čak i sasvim ozbiljnim ljudima koji su zaboravili sve brige i počeli da se igraju.

Slikovnicu “Dečak i lopta” je skoro nemoguće naći u prodaji, osim na nekom od sajtova gde se prodaju polovne knjige ili u knjižari – antikvarnici. Ali to je momenat kada na scenu stupa biblioteka! Mi smo ovu slikovnicu našli u dečijem odeljenju “Čika Jova Zmaj” Biblioteke grada Beograda, a zašto ne biste i Vi pretražili sekciju starih slikovnica u Vašoj lokalnoj biblioteci?

decak i lopta naslovna

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

1 thought on “Dečak i lopta”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.