Strane slikovnice

Sam u kući

Sam u ku'i10001Naslov: Sam u kući

Autor: Džon Hjuz

Ilustratorka: Kim Smit

Izdavačka kuća: Dereta izdavaštvo

Godina: 2015.

Uzrast: 4 – 7 godina

Slikovnica Sam u kući je napisana po motivima istoimenog filma i izdata za njegov 25-ogodišnji jubilej 2015. godine. Svi se sećamo plavušana Mekolija Kalkina u ulozi Kevina, kao i Džoa Pešija i Danijela Sterna u ulogama provalnika! Autor knjige, Džon Hjuz, koji je preminuo nekoliko godina pre objavljivanja knjige, bio je poznati režiser holivudskih filmova i serija.

Priča počinje noć pre polaska na božićno porodično putovanje u Pariz. Tokom večere ove mnogobrojne porodice, dolazi do svađe među decom i osmogodišnji Kevin biva kažnjen.

Sam u kuci40001

Ljut zbog nepravde, Kevin je poželeo da njegova porodica nestane…i želja mu se ostvarila! U redu, svi znamo da nije stvarno nestala, već su ga zaboravili. U svakom slučaju, za Kevina je to značilo da je mogao da pojede džinovski sladoled za doručak, pretura po stvarima svog brata, ali i da umesto skrivanja ispod kreveta mora da se obračuna sa tandemom provalnika…

Sam u kuci70001

 

 

Koliko god provalnici Marv i Hari bili dovitljivi, Kevin ima strategije i zamke da ih otera! Taj napeti deo, i slikovnice i filma, je i najzabavniji!

 

 

 

Većina nas je film Sam u kući videla makar pet puta u životu, znajući koliko su ga ranije reprizirali na TV-u (u doba kada nije bilo kablovske). Ko je uživao uz Kevinove avanture, istoimena slikovnica će im se sigurno svideti! Odličan način da se deci prenese ova uzbudljiva priča, ali bez TV-a. Oni koji se sećaju filma mogu dodati detalje priči dok je čitaju (sa) mališanima.

Sam u kuci50001
Nezaboravna scena brijanja ovekovečena i u knjizi

Slikovnica Sam u Kući pruža isto što i film – potrebu da je iznova i iznova čitate i prolazite kroz zamke za provalnike i Kevinove strahove zajedno sa njim.

Sam u kuci80001
Nakon svih avantura, porodica uspeva da se vrati po Kevina

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.