Sin categoría

Utisci 2017. godine

Pre

U momentu pokretanja Lonca Slikovnica nije postojao nijedan sajt na srpskom jeziku koji se isključivo bavio slikovnicama. Iako, u tom kontekstu, može da se kaže da je ovaj blog za sada jedinstven, nadamo se da će vremenom biti sve više prostora posvećenog ovoj grani književnosti za decu.

U toku 2017.

Blog Lonca Slikovnica postoji samo 4 meseca, ali s obzirom na to da je kraj godine – vreme da se pogleda statistika bloga. Period na koji se statistika odnosi je od 1. septembra do 30. decembra!

Blog je 2017. godine imao 17 objavljenih postova, što je u proseku 4 posta mesečno. Od ukupnog broja, dva je napisala saradnica Olivera Nedeljković, a ostale autorka bloga, Ana Torma. Hvala Oliveri i njenom entuzijazmu i nadam se da će se tim Lonca Slikovnica vremenom proširiti!

U pomenutom periodu smo imali ukupno 854 posetilaca koji su videli 1924 strane bloga. Pet najpopularnijih postova su:

  1. Dobrodošli, tj. početna strana (636 poseta),
  2. Priče iz šume (176) ,
  3. Intervju sa Majom Veselinović (144),
  4. Kako su nastale zvezde (121) i
  5. Priručnik (79).

Zašto su baš ovi postovi najčitaniji? Pretpostavljamo zbog svežeg materijala (intervju, premijera neobjavljenih slikovnica), jer slikovnice inače nisu preterano zastupljena tema, čak ni kada se govori o kulturi za decu. Većina posetilaca je došla do našeg bloga preko Fejsbuka, što govori o moći ove društvene mreže.

Kada je lokacija čitalaca u pitanju, u prvih deset zemalja su najaktivnije zemlje bivše Jugoslavije. Drago nam je zbog toga, jer ideja pokretanja ovog bloga i jeste deljenje iskustava sa ostalim zemljama kada su slikovnice pitanju. Iako neke od njih, kao na primer Hrvatska i Slovenija, imaju mnogo dinamičnije tržište (i kada su domaći autori/ilustratori u pitanju, kao i prevodna dečija književnost), to ne znači da treba da kaskamo za njima, već da što više naučimo kroz njihove primera. Zbog toga je, između ostalog i ovaj blog na latinici. Detaljniju statistiku poseta iz različitih zemalja pogledajte ispod.

pregledi bloga u 2017
Pregledi bloga u 2017. godini po zemljama

Sa druge strane, Fejsbuk profil Lonca Slikovnica postoji nešto duže od bloga, 8 meseci, tj. od 1. maja 2017. godine. Statistika koju smo izvukli je vrlo interesantna kada su pol i starost pratilaca FB strane u pitanju. Većina pratilaca je ženskog pola (čak 82%), što govori da je još uvek uvreženo mišljenje da je bavljenje decom i obrazovanjem za decu ženska tema ili odgovornost. Iako to nije tačno, trebalo bi da se zamislimo zašto su uglavnom mame, bibliotekarke i vaspitačice te koje se najviše interesuju za čitanje deci i sa decom.

fb stat1
Procenat kada je pol i starost fanova Lonca Slikovnica u pitanju

Najaktivniji pratioci naše FB strane (čak 67%) imaju između 25 i 44 godina, što može da bude pokazatelj da su to u stvari roditelji dece do sedam godina, ali i oni koji rade sa decom (biblioteke, škole, vrtići). Aktivnost onih pre 25. i nakon 44. drastično opada. U svakom slučaju, voleli bismo da vidimo više muškog pola, kao i generacije baka i deka koji se, sigurna sam, interesuju za to šta im unuci čitaju!

Šta dalje?

Lonac Slikovnica će nastaviti misiju širenja svesti o važnosti sticanja ranih čitalačkih navika kod dece i to kroz recenzije slikovnica, intervjue autora / ilustratora / izdavača, preporuke bibliotekara, sajmove knjiga itd. Opširniju viziju LS-a i ko zakuvava pogledajte ovde. Ono čemu stremimo u budućnosti je širenje kruga saradnika, ljubitelja dečije književnosti, koji žele da nam se pridruže na bilo koji način. Ne oklevajte da nas kontaktirate!

Hvala svima na podršci i nastavljamo punom parom u 2018. godini!

Srećni praznici!

Ana Torma

1 thought on “Utisci 2017. godine”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.