Strane slikovnice

Karamba

Saradnica Lonca Slikovnica Olivera Nedeljković se vratila i to sa novim tekstom o slikovnici Karamba! Pored ove recenzije možete pogledati njenu biografiju, kao i prikaze knjiga Priče iz šume i Dečja šala i zabava. Lista recenzija svih slikovnica se nalazi ovde. Uživajte!

Karamba naslovnaNaslov: Karamba

Autorka i ilustratorka: Mari-Luiz Ge

Prevod: Nina Romano

Izdavačka kuća: IK Artist

Godina: 2007.

Uzrast: 4 – 7 godina

Verujem da su mačke duhovi koji su nakratko sišli na zemlju i da mogu da hodaju po oblacima bez propadanja kroz njih, zapisao je Žil Vern. Ovu njegovu uverenost, ljubav i fascinaciju četvoronožnim čovekovim prijateljima, delili su vekovima i mnogi drugi umetnici, pokušavajući da u svojim likovnim, filmskim i drugim ostvarenjima ovekoveče neverovatan spoj umiljatosti i nepokornosti karakterističan za ovu životinju. I za brojne književnike, ova mala remek-dela prirode, predstavljala su mnogo više od sažitelja i ljubimca o kome treba voditi brigu. Počev od svetski poznatog junaka bajke Mačak u čizmama do nebrojenih njegovih rodjaka koje su opisali najznačajniji književnici, mačke neretko trče, predu, umiljvaju se, umivaju šapicama svoju njušku i na stranicama slikovnica iz čitavog sveta.

Karamba1
Iako je ličio na bilo kog drugog mačka, Karamba se razlikovao. Nije umeo da leti.

Ipak, ni nalik drugim predstavnicima svoga roda u književnosti, jeste prugasti mačak po imenu Karamba, kome je svoju dirljivu, poetičnu i duboku priču, ispripovedanu najnežnijim rečima i prefinjenim ilustracijama, posvetila kanadska autorka Mari-Luiz Ge.

Karamba let
Karamba, zajedno sa Poršom, posmatra druge mačke

Kao da je inspirisana rečenicom Žila Verna, autorka koja je literarnim nadahnućem i likovnim umećem stvorila ovo nezaboravno delo, slika svet u kome mačke, uz se svoje uobičajene, imaju još jednu divnu sposobnost:  one mogu da se vinu među oblake i da dugo lebde nad okeanom. Jedini koji u tome nije uspevao jeste upravo glavni junak ove sikovnice, maleni, ali uporni i nepokolebljivi, Karamba.

Karamba7
Ne ume da leti, ali Karamba pronalazi svoj dar

Iako doživljava niz neuspeha, on ne odustaje od želje za letenjem. On hrabro podnosi svaki svoj pad,  ne želeći da prizna poraze koji ga, iz pokušaja u pokušaj, još jače onespokojavaju. Ipak, njegovo poverenje u samog sebe i smelost bivaju na kraju višestruko nagrađeni   ̶    Karamba nije naučio da leti, ali  je postao jedini mačak koji uživa u plivanju! Otkrio je svoj dar, nezamisliviji za jednog mačka čak i od letenja! Zato slikovnicu o Karambi koji zadovoljstvo nalazi u morskim dubinama, možemo čitati kao divnu priču o samospoznaji i istrajnosti koja nas podstiče da, uprkos neuspesima, ne odustajemo od svog sna. Upravo u tom naknadnom pokušaju možemo učiniti ono najvažnije, možemo otkriti nešto što o samima sebi nismo ni sutili.

karamba6.pngAli najveća vrednost ovog ostvarenja Mari-Luiz Ge jeste upravo u tome što poseduje niz neiscrpnih mogućnosti  na koje možemo da je razumemo. Stvarajući prozračan i čudesan svet u kome mačke lete i plivaju, ona nas uverava u moć mašte,  podsećajući nas svojom neobičnošću i višeznačnošću na nešto još važnije: i u stvarnosti, zapravo,  postoji mnogo više mogućnosti nego što to možemo i da pretpostavimo.

Olivera Nedeljković

cropped-lonac-slkovnica3.png

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

2 thoughts on “Karamba”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.