Domaće slikovnice

Цицкове авантуре

000Наслов: Цицкове авантуре

Ауторке: Бојана Димитровски и Дана Тодоровић

Илустраторка: Бојана Димитровски

Издавачка кућа: Креативни центар

Година: 2016.    Узраст: 4 – 7 год.

Главни јунак сликовнице за коју су језички префињен текст, са дискретно израженом поруком, написале Дана Тодорoвић, књижевница, преводилац и глумица, и Бојана Димитровски, илустраторка, јесте један помало летаргични, размажени и недружељубиви  мачак. Његово име је, само наизглед, у супротности са његовом ћудљивом природом, јер пустоловине које ће Цицко доживети током једне календарске године, оплемениће његову пргаву нарав свим оним врлинама које се могу развити једино у односу са другим бићима.

019
Из приче Како је Цицко заволео зиму

Неспутана игра на снегу учиниће да мачке чија је граја сметала раздражљивом и усамљеном Цицку постану његови пријатељи, а нестанак његове рођаке Азалеје изазваће грижу савести, саосећајност и брижљивост које до тада нису биле својствене малом пругастом мачку. У последњој од три приче међу корицама Цицкових авантура, љубав ће истински преиначити његов егоизам, који је испрва очит и према људима чијом је пажњом окружен. Јер, изузимајући руку која му на вишеструко симболичним илустрацијама, дотура храну, у Цицковом свету нема много места чак ни за оне захваљујући којима безбрижно проводи дане.

 

057
Илустрација из приче Цицко и Азалеја

Ипак, пред читаоцем десиће се истински преображај овог захтевног кућног љубимца, који живи у благостању. Од размаженог усамљеника, који спокој тражи искључиво у стварима које гарантују комфор а не ремете успостављену рутину, Цицко ће постати биће које највишу меру среће налази у бризи за друге, самилости, и хуманости.  Он ће схватити да се љубав дељењем умножава, да лепота света и почива на разноликости бића, а да је све оно на чему се темељила  његова слобода било оно што га је суштински  ограничавало.

039
Мачка Азалеја

Две ауторке Цицкових авантура постигле су много више од склада текста и илустрације: оне су створиле заједничко дело које подстиче на размишљање, самопреиспитивање, покрећући читаоце ка врлини и лепоти. Сваки пут кад насумице отворимо ову сликовницу, моћи ћемо бескрајно да уживамо у детаљима којима је Бојана Димитровски оживела јунаке ове сликовнице и просторе у којима се приче о њима одвијају: баршунасте ентеријере, бескрајне пределе које је нежно прекрио снег или бујно растиње око језера. Баш као што ће нас, изнова, кад год их призовемо у сећање, ове три топле и суптилно исприповедане приче, подсетити шта је све морало да се деси како би се намргођени јунак са самог почетка приче на крају ипак блажено смешкао испод својих брижљиво негованих бркова.

 

075
Из приче Цицко, Лина и њихова породица

Како би и на нашем лицу затитрао такав осмех, каткад је довољно да прочитамо сликовницу као што су Цицкове авантуре.  Без озира колико година и читалачког искуства имали, покушајте.

Оливера Недељковић

cropped-lonac-slkovnica3.png

Списак свих рецензија сликовница на нашем блогу можете пронаћи овде.

2 thoughts on “Цицкове авантуре”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.