Domaće slikovnice, Strane slikovnice

Put vetra

Naslov: Put vetra

Autor: Cao Vensjuen

Ilustrator: Aleksandar Zolotić

Prevod: Una Mišković

Izdavačka kuća: Kreativni centar

Godina: 2016.

Uzrast: 4 – 7 godina

img_20181110_164504-e1541866701210.jpg

Put vetra je predivan spoj poetičnog teksta i vrhunske ilustracije. Napisao ju je Cao Vensjuen, kineski pisac koji je u svetu najpoznatiji po svojim knjigama za decu. 2016. godine dobio Hans Kristijan Andersen nagradu za dečiju književnost. Žiri je objavio svoju odluku napominjući da Cao divno piše o složenim životima dece koja se suočavaju sa velikim izazovima. On vrlo angažovani pisac, a veoma teško detinjstvo  koje je imao je duboko uticalo na njegova dela.

img_20181110_164554.jpg
Dvostrana kompozicija ilustracije

Složene ilustracije Aleksandra Zolotića daju posebnu dimenziju priči. Boje i pokrete koje koristi čini da se osećamo kao da zaista gledamo animaciju. Priča o vetru je dinamična i ilustracije to svakako prate. Zolotić je mladi umetnik koji uveliko ima prepoznatljiv stil, ali itekako ume da iznenadi drugačijim! Pored slikovnica, obratite pažnju na njegove ilustracije za grafičke romane i animirane filmove!

IMG_20181110_164746
Detalj požara izazavanim jakim vetrom

Interesantno je da je glavni lik priče je vetar – tvrdoglav, jak, prkosan, kasnije i blag, osećajan. Vetar nas vodi kroz različite predele Kine – od mestašca sa tradicionalnom kineskom arhitekturom, plodnih stabala trešnje u vreme cvetanja blizu grada, sve do pučine.

Kako vetar vremenom sve jače huče i fijuče, tako sve više uspeva da naudi ljudima. Polomljeni suncobrani devojaka ili zmaj jednog dečaka nisu velika šteta već tek početak. Vetar vremenom širi požare paleći žitna polja, ostavljajući za sobom očajne porodice.

img_20181110_164824.jpg
Momenat pokretanja vetrenjača nakon suše

Sa druge strane, vetar polako pridobija naše simpatije – svojim suzama gasi požar i snagom potapa gusarske brodove. Kada nakon celog puta stigne do mora, tada se lagano ciklus vetra privodi kraju. Iako umoran, vetar uspe da poslednjim atomom snage pomogne očajnom mladiću na pučini. I tako stiže do mesta Vudžen gde se njegov put konačno završava.

img_20181110_164852.jpg
Dečak koji čita o vetru

Put vetra pruža više mogućnosti za razgovor i aktivnosti sa decom pre i posle čitanja. Daje priliku za učenje o atmosferskim prilikama, ali i kineskoj kulturi. Druga i kompleksnija tema je antropocentričan svet u kome živimo, gde je ljudsko postojanje i njene vrednosti najvažnije. Kao posledicu uzimamo zdravo za gotovo činjenicu da smo krhki i koliko, u stvari, zavisimo od prirode. Slikovnica Put vetra otvara vrata ove (ne lake) teme i zbog toga  zauzima posebno mesto na polici.

cropped-lonac-slkovnica3.png

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

 

2 thoughts on “Put vetra”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.