Domaće slikovnice, Strane slikovnice

Čovek s violinom

Naslov: Čovek s violinom

Autor: Keti Stinson

Ilustrator: Dušan Petričić

Pogovor: Džošua Bel

Izdavačka kuća: Beogradska filharmonija

Godina: 2015.

Uzrast: 4 – 7 godina

This image has an empty alt attribute; its file name is c48dovek-s-violinom-1.png

Slikovnica Čovek s violinom je napisana po istinitom događaju, tj. eksperimentu iz 2007. godine. Tada se, u dogovoru sa dnevnim listom Vašington post,  Džošua Bel, poznati violinista iz SAD-a, maskirao i, kao ulični svirač, svirao skoro 45 minuta u toku špica na ulazu metroa u Vašingtonu. Koncert je sniman skrivenom kamerom i rezultati su bili vrlo interesantni!

Dilan i njegova mama užurbano idu gradom

Od 1097 osoba koje su prošle pored violiniste, samo sedmoro je stalo da ga sluša kako svira i samo jedna ga je prepoznala. Sakupio je ukupno 32.17 dolara (ne uključujući 20 od osobe koja ga je prepoznala). Džošua Bel kaže da je većina onih koji su zastali su u stvari bila deca, dok su ih roditelji vukli ili požurivali. Stotine ljudi ga je čulo, ali samo nekoliko slušalo.

This image has an empty alt attribute; its file name is c48dovek-s-violinom-5.png
Dilan nije mogao da odvoji pogled od violiniste

Glavni lik slikovnice Čovek s violinom je Dilan, dečak koji je zastao da sluša violinistu, potpuno očaran muzikom. Petričić sjajno prikazuje pažnju dečaka: on je u boji, kao i sve što  privlači njegovu pažnju. Užurbani prolaznici su u sivim kaputima u sivom metrou. Muzika je u boji i teče, dok je buka tamna i oštra. Dilan moli mamu da zastanu i oslušnu muziku, dok ga ona slepo vodi kroz gužvu, niz pokretne stepenice i u vagon.

This image has an empty alt attribute; its file name is c48dovek-s-violinom-6.png
Zvuci u vagonu metroa

Dilanu je muzika violine celog dana bila u glavi. Na kraju dana, dečak i mama su u stanu, a napolju je sumorno i kišno. Radio je uključen, muzika kreće i dečak prepoznaje pesmu koju je čuo tog jutra. Voditelj tada objavi da su stotine građana mogli da čuju virtuoza na violini ovoga jutra u metrou. Dilan uzbuđeno govori majci da je trebalo da stanu i da slušaju zajedno. Tek tada ona shvata koliko je Dilanu muzika bitna i pogotovo tog jutra kada je samo hteo da stane i sluša violinu.

Dilan, kada ponovo čuje muziku violine na radiju

Stinsonov melodičan opis i Petričićeve ilustracije pokreta i zvukova na prelep način dočaravaju moć muzike koja obuzima radoznalu prirodu deteta. Ono čega bismo mi, odrasli trebalo da se podsetimo nakon čitanja je da zastanemo, slušamo i delimo neke “obične” stvari sa decom. Između kuće – posla – zauzetog rasporeda i obaveza, sposobnost deteta da zapazi ono što mi ne vidimo i vrednuje ono što mi ne cenimo se zaboravljaju. Zbog toga slikovnicu Čovek s violinom preporučujemo prvenstveno odraslima, kao podsetnik da usporimo, jer su neki momenti nepovratni. 

                   Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.