Strane slikovnice

Deda Mraz

Naslov: Deda Mraz

Autor i ilustrator: Mauri Kunas i Tarja Kunas

Izdavačka kuća: Kreativni centar

Uzrast: 4 – 7 godina

Deda Mraz1.png

U selu nadomak planine Korvatunturi, u Laponiji, živeli su Deda Mraz, Baba Mrazica i stotine Mrazuljaka (božićnih patuljaka) i irvasa. Stanovnici ovog sela radili su vredno čitave godine da bi napravili božićne i novogodišnje poklone za decu.

Deda Mraz4.png
Radionica Mrazuljaka

Među Mrazuljcima ima stolara, obućara, molera, keramičara, mehaničara i drugih zanatlija. Radni dan započinju jutarnjom kašom koju sprema Baba Mrazica. Zatim Deda Mrazuljci idu u školu, gde im je jedan od najzahtevnijih predmeta geografija – jer ne sme biti greške u raspodeli poklona deci.

Deda Mraz5.png
Skladište igračaka u Korvatunturiju

Mrazuljci izvidnici imaju posebnu misiju – krišom posmatraju decu i beleže ko je bio posebno dobar. U Korvantunturi stižu i pisma dece. Mrazuljci koji znaju mnogo jezika ih čitaju i zapisuju želje dece u posebnu knjigu. Sve to na kraju stiže do Deda Mraza koji se raduje dobroj deci i poklanjanju.

Deda-Mraz7.png

Slikovnica Deda Mraz ima jednostavnu priču, ali predstavlja pravu malu enciklopediju o životu Deda Mraza – daje nam uvid u njegovu svakodnevnicu, pomačage, pravljenje i deljenje poklona. Prilika za decu da provire iza zavese u magični svet kome se strašno raduju krajem decembra! „Čitanje“ ilustracija će deci svakako biti interesantno, jer su pune detalja, likova i dešavanja. Priča ove slikovnice je duža od uobičajenog formata, ali je namenjena i mlađima od 4 godine, baš zbog ilustracija.

Sa druge strane, deca shvate ili saznaju negde do sedme godine da Deda Mraz ne postoji. Do tada takođe imaju formiran stav  rodnim ulogama koje su naučili od svoje porodice, iz TV programa ili knjiga. Zar je toliko teško napisati i ilustrovati likove koji mogu da rade bilo koji posao, umesto da Deda Mraz i pomoćnici rade „ozbiljne“ poslove, a Baba Mrazica kuva, krpi, čisti i organizuje? Ovo važi, ne samo za ovu, već za sve slikovnice.

Knjige trebalo da daju pozitivne modele kada je rodna ravnopravnost u pitanju. Za razliku od Deda Mraza, ona ne bi trebalo da bude fantazija.

 

cropped-lonac-slkovnica3.png

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.