Sin categoría

Utisci 2018. godine

Pre

Blog Lonac Slikovnica postoji od septembra 2017. godine. Iako je još uvek jednini sajt posvećen isključivo slikovnicama, sve je više veb strana biblioteka i blogova o roditeljstvu koji se bave ovom temom.

Ovde možete pogledati statistiku 2017. godine.

U toku 2018. godine

Protekla godina je prva kompletna kalendarska godina koju ćemo analizirati!

2018. godine smo na blogu imali 29 postova, što je u proseku nešto više od 2 posta mesečno. Od ukupnog broja, 20 su bile recenzije slikovnica, 7 intervjui, a ostala dva o čitanju i festivalima.

Lonac Slikovnica vremenom ima sve više saradnika, tako da su pored autorke bloga Ane Torme za blog pisale i Olivera Nedeljković (Karamba, Deka i ja i Cickove avanture), Dragana Božić i Ivana Medić (Čitanje je igra) i Jasmina Petković (Flauta sa tri glasa). Zahvaljujemo se svima i radujemo nastavku saradnje!

U toku 2018. godine smo imali ukupno 3639 posetilaca koji su pogledali 9141 strane bloga, što je 761 pregled mesečno. Dve trećine posetilaca su došli do bloga klikom sa naše Fejsbuk strane, a skoro jedna trećina preko Gugl pretraživača. U decembru smo otvorili i Instagram nalog tako da sve više čitalaca dolazi i sa tog izvora. Pet najpopularnijih postova 2018. su bili:

  1. Veoma gladna gusenica – Erik Karl
  2. Kako je zeka upoznao vevericu (avantura za nevericu) – Milan Mihaljčić i Dušan Pavlić
  3. Kako je nastao Grozon (prevod intervjua sa Džulijom Donaldson i Aleksom Šeflerom)
  4. Nevidljiva ptica – Ljubivoje Ršumović i Dušan Petričić
  5. Princeza u papirnoj kesi – Robert Manč

Broj čitalaca bloga vidljivo raste i u 2018. godini je bilo poseta iz ukupno 49 zemalja sa 6 kontinenata. Skoro 97% dolazi iz Evrope i čak 90% iz 6 republika bivše Jugoslavije. Cilj bloga jeste povezivanje autora, ilustratora, roditelja i bibliotekara iz regiona, tako da nas ova činjeniva posebno raduje. Preostale četiri zemlje, od prvih deset, su SAD, Nemačka, Norveška i Španija, odakle nam, pretpostavljamo, dolaze čitaoci iz dijaspore. Procenat čitalaca iz Srbije je povećan sa 72% iz 2017. godine na 79% iz 2018. godine.  Detaljan pregled poseta po zemljama:

zemlje ls 2018

Broj pratilaca Fejsbuk strane Lonca Slikovnica se utrostručio od kraja 2017. godine. Interesantno je da se procenat pratilaca ženskog pola povećao sa 82% na 86%, a, na žalost, muškog smanjio sa 16% na 12%. I dalje veći deo naših pratilaca ima između 25 i 44 godina, među kojima su verovatno roditelji, vaspitači, bibliotekari i drugi ljubitelji slikovnica.

fb stat ls 2018

Šta dalje?

Lonac Slikovnica nije samo moj blog, već svih onih koji ga čitaju i doprinose njegovom širenju. Posebno se zahvaljujem bibliotekarkama i kolekcionarima slikovnica na napisanim tekstovim, izdavačima na preporukama slikovnica, kao i autorima i ilustratorima na vremenu posvećenom za intervjue i ilustracijama za novi izgled bloga.

Volela bih da u novoj godine bude još kolaboracija, tako da Vas pozivam da pišete ako imate ideje za nove tekstove! Isto važi za komentare i preporuke! Pored recenzija slikovnica kome je posvećen najveći deo bloga, volela bih da u budućnosti bude više tekstova sa savetima za roditelje i vaspitače o samom čitanju deci/sa decom, izboru slikovnica i sl.

Srećne praznike i puno čitanja.png

Ana Torma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.