Strane slikovnice

Puf i Crnko na snegu

caroline-et-ses-amis-a-la-mer
“Karolina i njeni prijatelji na moru”

Francuski pisac i ilustrator, Pjer Probst, je pedesetih godina prošlog veka od svog izdavača Hachette-a dobio zadatak da nacrta drugara, dečaka, već postojećoj družini životinja. Ali Pjer je skovao drugi plan! Ne samo što je družina dobila devojčicu kao vođu, već je to bila devojčica u crvenim tregericama, sa dve plave kikice, vrlo odgovorna i sposobna za svojih sedam ili osam godina. Devojčica se zvala Karolina i nacrtana je po uzoru na ćerku Pjera Probsta.

 

Čitajući slikovnice Pjera Probsta možete putovati kroz vekove, otići na Severni pol, putovati u Indiju, učestvovati u uređenju kuće i otići možda čak na Mars! U svakom slučaju avantura je zagarantovana! Kroz tu avanturu će vas pratiti družina životinjica i njihova prijateljica Karolina.

Serijal slikovnica o Karolini i njenim vernim drugarima životinjama  zove se “Kuda vode vesele zgode” i sadrži dvadeset i četiri slikovnice. Kod nas ih je davne 1968. godine izdala Epoha iz Zagreba a štampane su u novosadskoj Grafici. Nešto kasnije, 1977. godine novosadski Forum je izdao još četiri slikovnice, a 1980. godine Jugoreklam iz Ljubljane izdaje još šest avantura sa Karolinom i njenih sedam drugara.

karolina i drugari
Karolina i drugari 

Ovi serijali slikovnica su pravo malo bogatstvo! Verno prikazana mimika lica deci omogućava da sa svakim likom ponaosob prožive određenu situaciju. Predivno oslikani krajolici rade kao teleport i avantura iz kojih možete puno naučiti nikada dosta! Slikovnice Pjera Probsta su prevedene na mnoštvo jezika i prodate u više od 40 miliona primeraka.

Serijal slikovnica “Kuda vode vesele zgode” predstavlja nam sve Karolinine drugare i među njima dva nestašna mačeta Pufa i Crnka. Njihove avanture možemo pratiti kroz nekoliko slikovnica: Puf i Crnko na logorovanju, Puf i Crnko grade kuću, Puf i Crnko nestašni mačići, kao i Puf i Crnko na snegu, koju ćemo Vam predstaviti.

puf i crnko1Naslov: Puf i Crnko na snegu

Autor i ilustrator: Pijer Probst

Prevod: Tatjana Brodnjak

Izdavačka kuća: Epoha – Zagreb

Godina: 1968.

Uzrast: 4 – 7 godina

Dva mala čupava repića jedno čisto belo kao sneg, drugo crno kao mastilo, a oba isto nestašna – to su Puf i Crnko. Imaju sulude ideje i stalno upadaju u nevolje! Iako postoji blagi rivalitet između ova dva mačeta, pomažu jedan dugom bez izuzetka.

U Slikovnici Puf i Crnko na snegu, mačići provode zimski raspust na planini, jer roditelji žele da ih nagrade zbog uspešnog učenja. Tako kreću zimske igre grudvanja, sankanja, skijanja, ali i nevolja.

puf i crnko2
Crnko gađa Pufa grudvom snega

Kada počne zimska oluja, Puf (nevidljiv u mećavi) i Crnko pokušavaju da nađu put ka selu, ali slučajno upadaju u odžak napuštene kuće. Odjednom su obojica crni od čađi i ne znamo koji od njih je Puf, a koji Crnko!

Dok se Puf čisti od čađi, Crnko tumara po ostavi gde mu dva miša prospu džak brašna na glavu. Sada imamo dva bela mačeta i ne znamo koji od njih je Puf, a koji Crnko! Tako da je i Crnko morao da se očetka…

Sledeća ideja koja im pada na pamet je da očiste sneg ispred kuće da bi pomogli svim mačićima izgubljenim u planini da pronađu put do skloništa. Dok mašu lopatama, Crnko ne vidi da postepeno zatrpava Pufa, kome se u snegu razaznaju samo kapa i šal. Posle nekog vremena shvata da se Puf zaledio i da bi mogao vrlo lako da se razboli. Brže-bolje odvodi Pufa u kuću, loži vatru i odmrzava. Umorni, ostaju da se greju pored vatre, ušuškani u ćebad i piju čaj.

puf-i-crnko5.png
Crnko greje Pufa nakon čišćenja snega

Na kraju knjige nam autor šalje poruku, da deca (poučena iskustvom Pufa i Crnka) ne bi trebalo da se upuštaju u pustolovine, jer bi mogli da nadrljaju. Iako je tačna, smatram da je direktna poruka ovog tipa suvišna. Kroz celu slikovnicu se mačići zabavljaju, upadaju u nevolje i pronalaze rešenje i, uz sve to su vrlo zabavni, tako da poslednja rečenica samo spušta raspoloženje. Slikovnice, između ostalog, služe da pouče decu, ali je pitanje da li preteći prst na kraju priče tome pomaže ili ne.

puf i crnko6
Kraj dana i avantura Pufa i Crnka

***

Tekst je nastao u saradnji sa Melindom Janošević, novom saradnicom Lonca Slikovnica! Hvala, Melinda, i dobrodošla!

Više o Melindi

Zdravo svima!

Moje ime je Melinda. Sa željom da svojoj ćerci od malih nogu prenesem svoju ljubav ka pisanoj reči i ilustracijama, počela sam sa sakupljanjem stare slikovnice. Shvatila sam da sam kolekcionar kada su police postale dubke pune. Obožavam buvljake, antikvarnice i prodavnice polovne garderobe. 

Daleka rođaka Amelije Pulen i kako moja ćerka kaže: član porodice Adams iz Zrenjanina. 

cropped-lonac-slkovnica3.pngSpisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.