Strane slikovnice

Ples crvenokapog ždrala

Nova saradnica Lonca Slikovnica! Ovoga puta za naš blog piše Olga Bajčev, ljubiteljka dobrih slikovnica i arheološkinja. Recenzijom kineske slikovnice, koju ni sama nije razumela u početku, nam je približila kinesku kulturu i dala predloge kako da je sa decom i dalje istražujemo. Hvala, Olga!

Naslov: Ples crvenokapog  ždrala

Autor: Bao Dongni

Ilustrator: Xia Jinghan

Izdavačka kuća:

Godina: 2013.

Uzrast: od 2 godine

img_1790copy2

Predstavljam vam slikovnicu koju ne umem da pročitam. Ne umem jer je napisana na kineskom jeziku. To je bila prva slikovnica koju sam kupila na prethodnom Beogradskom Sajmu knjiga. S pravom se pitate zašto bih kupila knjigu koju ne mogu da pročitam. Zato što su me osvojile ilustracije, koje bez reči pričaju divnu priču. Priču o devojčici koja je spasila ranjenu pticu.

IMG_0979 copy.JPG
Jato crvenokapih ždralova

Priča počinje scenom devojčice koja sedi na travi i posmatra jato belih ždralova. Oponaša njihove pokrete i počinje da pleše. Odjednom, jedan ždral biva ranjen i pada u trsku. Devojčica ga je prenela na čamac gde su joj tata i mama pomogli da mu zaleči ranjeno krilo.

Ždral se uskoro oporavio toliko da je ponovo mogao da leti. Ali nije odleteo daleko. U blizini je položio jaja iz kojih su se potom izlegli mladi. Devojčica je i dalje dolazila da pleše sa njima i profinjujući svoje pokrete prateći krila ždralova, postala je prava balerina.

IMG_0985 copy.JPG
Devojčica sa roditeljima posmatra ždrala koji je ozdravio zahvaljujući njihovoj pomoći

Tako nekako sam ja (u skraćenoj verziji) ispričala priču na osnovu ilustracija. Ono što nisam shvatila samo na osnovu slika, a što sam otkrila kada sam pronašla engleski prevod delova teksta, je da devojčica nije mogla da čuje pevanje ždralova: “Ja ne mogu ništa da čujem. Moj svet tih je kao nebo”.  Ali bila je očarana njihovim plesom. Toliko da je, nakon što se ranjeni ždral oporavio, upisala baletsku akademiju i nakon mnogo godina odigrala svoj savršeni ples ždralova kao profesionalna balerina. Poslednja ilustracija njenog plesa je čarobna! Čini mi se da nekad čujem i muziku! Sviđa mi se kako je ilustratorka položajem prstiju i ruku izrazila njenu veštinu i gracioznost a izrazom lica i pogledom njeno duboko osećanje i proživljavanje plesa.

IMG_0989 copy.JPG
Poslednja scena u kojoj devojka izvodi svoj ples ždralova

Priča je smeštena u mirni pejzaž uz jezero i prati smenjivanje godišnjih doba – od kasne jeseni do cvetnog proleća ili leta. Ilustracije su slikane tehnikom akvarela, mekane, tople i umirujuće. Paleta boja je paperjasta i vazdušasta. Ilustracije nadahnuto prenose dušu nama daleke kulture kako scenama i detaljima, tako i slikarskim stilom i celokupnim dizajnom.

paleta boja
Plave nijanse sa naslovne strane koja me je osvojila

Autorka slikovnice je Bao Dongni, koja je od 1990. godine objavila više od 200 knjiga za decu, za koje je osvojila brojne književne nagrade. Ova slikovnica je deo serije od tri slikovnice (uključujući i Xiaoyu’s Spring i The Little Blue and White Porcelain Cat) koje su objavljene sa ciljem da se deci u Kini približi narodna tradicija, a da se deca širom sveta bliže upoznaju sa kineskom kulturom. Sve tri slikovnice su predivno ilustrovane. Ilustratorka je Xia Jinghan, ali o njoj na žalost nisam uspela ništa da saznam. Dobrodošao je svako ko zna kineski jezik i ko je voljan da odvoji svoje vreme za ovo istraživanje.

Jedva čekam da vidim kakvu će priču moja devojčica ispričati o devojčici iz knjige? Kako će je ona doživeti. Možda je podstakne na učenje kineskog jezika! Ili proučavanje ždralova. Ili poželi da pleše. A možda ćemo i samo uživati u knjizi. Samo…

IMG_0975 copy.JPG

img_0990 copy
Prelepe scene sa unutrašnjih strana korica

Čitanje ove knjige možete pretvoriti u još upečatljiviji doživljaj ako ga povežete sa još nekim aktivnostima. Deci će tako čitanje postati nezaboravno iskustvo. Aktivnosti birajte prema uzrastu, interesovanjima i sklonostima deteta.

Ispijanje čaja

Kultura pripreme i ispijanja čaja imala je veoma veliki značaj u životu drevnih kineskih učenjaka. Ali za stare učenjake ispijanje čaja i čitanje knjiga bilo je pre svega veliki užitak. Tako bi i čitanje ove knjige moglo da se pretvori u pravo uživanje uz šolju toplog čaja. Uz čaj možete praviti i origami ždralove od papira.

Pogledajte ples ždralova

Možete zajedno pogledati dva kratka videa o crvenokapim ždralovima i njihovom svadbenom plesu. Nakon gledanja videa možete oponašati njihov ples.

https://www.youtube.com/watch?v=l58Pw0x5gpY&t=472s ples počinje od 6:25 minuta

http://oldredlist.iucnredlist.org/details/22692167/0

Ždralovi u Srbiji

Možete istraživati o ždralovima u Srbiji, gde i kako žive, koliko su i na koji način ugroženi.

Odlazak u Narodni muzej, Beograd

Posebno iskustvo može biti odlazak u Narodni muzej u Beogradu gde je trenutno izložba Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine (izložba je otvorena do 23.02.2019.). Da bi prolazak kroz izložbu još više povezali sa knjigom tražite ždralove na slikama. Katalog izložbe košta samo 70 RSD a može biti zanimljiv dodatak celokupnom iskustvu.

Izvori:

http://bookwormfestival.com/author/bao-dongni/

https://itunes.apple.com/gb/book/dancing-cranes/id908279931?mt=11

https://www.amazon.com/Dancing-Crane-Chinese-Bao-Dongni/dp/7107263757/ref=sr_1_54?s=books&ie=UTF8&qid=1547219475&sr=1-54&refinements=p_27%3ABao+Dongni

http://www.narodnimuzej.rs/dogadjaji/sva-lica-kulture-slikarstvo-i-zivot-ucenjaka-drevne-kine/

***

O Olgi Bajčev, autorki teksta “Ples crvenokapog ždrala”:

IMG_5360 copy
Olga Bajčev

Ja sam Olga, imam trideset i kusur godina i skoro dve godine mamećeg staža. Volim tango, sveže pečen hleb i Fredi Merkjurija. Po zanimanju sam arheolog, a profesionalna deformacija čeprkologa me vuče da stalno nešto istražujem. Tako je i sa slikovnicama. Stalno sam u potrezi za nekom novom. Volim ih jer su kao umetnost skockana u priču, koja se može na različite načine dopričavati. Ali ih najviše volim zbog onog osećaja miline tokom čitanja u krilu ili na jastuku! I šarenih uspomena koje čuvaju. Koliko uživam u njihovom čitanju toliko volim i da istražujem kako su nastale: čime je autor bio inspirisan, koliko se mučio oko pronalaska prave reči, kako izgleda studio nekog ilustratora, koju tehniku koristi, kako se igra bojama… Putem instagrama sam otkrila sjajne ljude koji šire ljubav prema knjigama i čitanju, a među kojima je i divna Jasmina, kojoj se zahvaljujem na ukazanom poverenju. Pisanjem ovih tekstova želim sa vama da podelim neke drage knjige, svoje utiske o njima i iskustva u čitanju sa kćerkom.

cropped-lonac-slkovnica3.png

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.