Strane slikovnice

Olivija

IMG_20190614_190517Naslov: Olivija

Autor i ilustrator: Ijan Falkoner

Izdavačka kuća: Booka

Godina: 2011.

Uzrast: 3 – 7 godina

Olivija je manekenka, balerina, slikarka, arhitekta i starija sestra. Ona je šarmantna i kulturna, ali se, sa druge strane, ponaša kao dete. Baš ta kombinacija je čini posebnom.

img_20190614_190707-1.jpg
Olivija voli da isprobava odeću

Olivija je prase puno energije sa bujnom maštom koje često izmori svoje roditelje, nekad i samu sebe. Njen dan je ispunjen posetama na zabavna mesta kao što su plaža ili muzej.

IMG_20190614_190928
U muzeju, ispred slike Džeksona Poloka

Ijan Falkoner koristi umetničke reference u ovoj slikovnici – sliku Edgara Degaa (Proba baleta na pozornici iz 1874. godine) i Džeksona Poloka (Jesenji ritam #30 iz 1957. godine). Prva slika je Oliviji omiljena i voli da je dugo posmatra bez reči. Drugu ne razume uopšte i kaže da bi mogla da je naslika za pet minuta. Čim su se vratili kući, to je i uradila… na zidu.

IMG_20190614_191044
Olivijina inspiracija nakon muzeja

Olivija je devojčica koja ima stav, ume da se naljuti na mamu i zna šta (ne) želi, zbog čega na kraju dana uspe da zabrlja. Bude kažnjena, ali se sve izgladi kada joj mama čita omiljenje priče pred spavanje.

IMG_20190614_191144
Olivija sa već odabranih pet knjiga za čitanje pred spavanje

Vrlo interesantna poslednji dijalog između Olivije i mame kada joj ona kaže: “Znaš, baš umeš da me izmoriš. Ali volim te uprkos svemu.” Olivija joj uzvrati poljubac i kaže: “I ja tebe volim, uprkos svemu.” Olivijina majka radi, ima dvoje dece (tu je i mlađi brat Ijan) i trudi se da ih slobodno vreme vodi na izložbe, između ostalog. Isto tako, ona ima hrabrosti da kaže ćerki kako se zaista oseća – Olivija je zamara i ponekad joj bude dosta njene energije, ali želi da joj stavi do znanja je voleti kako god. Osećaj sa kojim mnogo roditelja može da se poistoveti.

Ijan Falkoner je u slikovnici koristio tri boje – crnu, belu i crvenu i taj minimalizam izdvaja ovu slikovnicu od drugih. Jarko crvena kao predstavlja neustrašiv karakter i detinjastu pojavu Olivije. Interesantno je da se čak ni ime Ijana Falkonera ne nalazi na naslovnoj strani knjige, jer nije želeo da bilo šta skreće pažnju sa Olivije.

Ako čitate ovu slikovnicu u sobi sa igračkama raštrkanim po podu (ili drugom vrstom haosa koje prave deca), prijaće vam vizuelni kontrast koji nudi Olivijin svet.

img_20190614_191157.jpg
Olivija voli da čita knjige o snažnim ženama

Falkoner je napisao i ilustrovao ovu slikovnicu inspirisan svojom sestričinom Olivijom. Kaže da je bio toliko očaran njom da je hteo da joj pokloni nešto posebno – knjigu.  Ova slikovnica je prva koju je Falkoner napisao i doživela je veliki uspeh što ga je motivisalo da stvori čitav serijal slikovnica o Oliviji. U svakoj slikovnici iz serijala Olivije se, pored crne, bele i crvene boje, nalazi i četvrta, karakteristična baš za tu knjigu.

cropped-lonac-slkovnica3.png

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.