Strane slikovnice

Elmer

ElmerNaslov: Elmer

Autor i ilustrator: Dejvid Meki

Prevod: Jelena Kiš

Izdavačka kuća: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva

Godina: 2005.

Uzrast: 3 – 7 godina

Elmer živi sa krdom slonova, ali se veoma razlikuje od drugih. Njegovi drugari su obični i sivi, dok je Elmer pačvork slon svih boja! Posebno je poznat po svom humoru i “kada bi se neko nasmešio, obično bi to učinio baš zbog Elmera“.

IMG_20190627_181219
Elmer i drugari

Jednoga dana, Elmeru je dosadilo da bude klovn među drugarima i žalio je što nije obične, “slonovske” boje. Mislio je da mu se baš zbog toga svi smeju. Elmer je želeo da se promeni i oslobodi se očekivanja koje mu je njegov izgled nametao.

img_20190627_181235.jpg
Elmer i žbun sivih bobica

Odlučio je da pobegne. Iskrao se i našao žbun bobica sive boje. Tresao je grane žbuna i bobice su popadale na zemlju. Zatim je legao i valjao se sve dok nije prekrio svoje boje i postao siv kao svaki drugi slon. Da li spoljašnja promena zaista menja i ličnost Elmera?

U povratku, dok se probijao ka sredini krda, niko ga nije ni prepoznao, što je Elmer i želeo. Dugo je posmatrao svoje drugove i shvatio da ih nikada nije video tako ozbiljne. Ćutali su, mirni i apatični.

img_20190627_181353.jpg
Elmer, jedini koji se smeje u krdu

Kada više nije mogao da izdrži, podigao je surlu i povikao na sav glas. Od čuda su slonovi popadali, dok se Elmer grohotom smejao. Slonovi su znali da bi samo Elmer mogao tako nešto da uradi. Dok su se svi smejali, počela je pada kiša koja je polako ispirala sivu boju koju je Elmer imao na sebi.

Elmerovo krdo je shvatilo da je neprocenjivo imati druga kao što je on, koliko god se razlikovao. Odlučili su da slave taj dan tako što će se maskirati u šarene slonove, dok će Elmer biti siv. Od tada svake godine slave paradu i prihvatanje različitosti.

img_20190627_181435.jpg
Parada slonova

Elmerov dan se zaista obeležava (krajem maja) u bibliotekama i školama širom sveta, dok se ove godine slavi i 30 godina od prvog izdanja ove slikovnice. Dejvid Meki je napisao i ilustrovao preko četrdeset slikovnica o Elmeru, dok su u Srbiji izdati, pored ove Elmer i vetar, Elmer se igra žmurke, Elmerov novi prijatelj i Elmer na štulama.

Slikovnica o Elmeru je odavno klasik među slikovnicama. Poruka koju sadrži je bezvremenska – Elmera njegovo krdo ceni baš zbog toga što je drugačiji. Različitost je njegova vrlina i momenat kada on sam to shvati postaje istinski srećan.

Kada su ilustracije u pitanju, veliki kontrast između Elmera i drugih slonova je ono što slikovnici daje život. Bez Elmera bi i šuma bla siva i monotona, dok je sam Elmer kao klovn.

Elmer pic
Ideja za aktivnost nakon čitanja

Slikovnica o Elmeru je odlična za čitanje grupi dece (npr. u vrtiću ili biblioteci) i za pokretanje teme različitosti. Pitajte dete/decu po čemu oni misle da su drugačiji, koja je to karakteristika koja ih izdvaja od drugih i podstaknite ih da baš to neguju. Pitajte ih po čemu misle da je njihov prijatelj ili član porodice drugačiji i poseban.

Sa druge strane, ova slikovnica može poslužiti kao inspiracija za likovne aktivnosti i učenje boja. Prosleđujem Vam ideju za mozaik koji može da se napravi od iseckanih papirića različitih boja. Šablon preuzmite ovde – Elmer mosaic.

cropped-lonac-slkovnica3.png

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.