Strane slikovnice

Vasja i slatkiši

ВасјаИслаткишиОмот-1Naslov: Vasja i slatkiši

Autorka: Sofija Stanecka

Ilustratorka: Marijana Oklejak

Prevod: Anna Svenđol

Izdavačka kuća: Kozikas

Godina: 2019.

Uzrast: 3 – 7 godina

Vasja je osvežavajući glavni lik u svetu slikovnica na našem tržistu. Ona je simpatična, komplikovana, iskrena, nekad namrgođena i prava drugarica. Potpunu sliku o njoj dobijamo iz tri slikovnice koje je Kozikas izdao – Vasja i vrtić, Vasja i kuvanje i Vasja i slatkiši. Analiziraćemo poslednju!

слаткиши01
Vasja sanja svoj rođendan, roditelje i slatkiše

Bio je Vasjin rođendan kada su joj roditelji rekli da može da ima toliko slatkiša koliko sama poželi. Na krevet joj prosipaju džak bombona i žele meda, na luster kače lizalice i donose poslužavnike sa kolačima. Ona sedi među svim tim slatkišima, razmišlja koji prvi da pojede… kad je mama nežno zagolica po stopalima i probudi!

Kada shvati da je sve to bio samo san, Vasja se momentalno naljuti i odbija da ustane iz kreveta bez lizalice. Znajući da postoji dan za slatkiše i da taj dan nije danas, mama joj odgovara da jedino što može da dobije je malo suvog grožđa i to ako brzo ustane.

vasja3.png
Mamin pogled u daljinu i podrška tate

A kada se umeša Vasjin brat Jovan nastaje prava zbrka, svađa i dreka. Mama se povlači u kuhinju i, nakon tatinog pitanja, priznaje da je nekad teško biti dosledan ujutru. Tata joj bez reči dodaje kafu. Dobro ‘ajde, i šećer, penušavo mleko i bonžitu.

Hajde da zastanemo na trenutak – mami je teško i umorna je (i psihički i fizički), a tek je jutro i tek je ponedeljak. Često dešava, ali se, sa druge strane, retko priča o tome. Roditelji, okej je da vam je ponekad dosta svega i okej je pričati sa decom na tu temu.

U vrtiću se Vasja hvali svojim snom i slatkišima u njemu, ali joj njena drugarica Anika priznaje da ih ne voli. Ne samo to, već joj je njena mama rekla da je šećer otrov. Vasja se sledi kad se samo seti lizalice koju joj je jutros brat dao.

слаткиши02
Vasja i Anika u vrtiću

Sada su Vasja i mama u kupovini poklona (knjige!) za Vasjinu drugaricu kada devojčica slučajno pronađe papirić od bonžite. U neverici, jer je i mama sama rekla da ponedeljak nikako nije dan za slatkiše, Vasja shvata da mama ne poštuje svoja pravila.  Mama koristi priliku da porazgovara sa Vasjom – priznaje da je imala tešku noć i još teže jutro, tako da joj je za utehu bilo potrebno malo šećera.

U subotu, na rođendanu drugarice, Vasja je suočena sa velikim brojem čokolada, želea, čipseva, keksa, grisina i sl. Ilustracija nam dočarava atmosferu apokalipsične igraonice: deca pod uticajem šećera, skakanje, plakanje, čačkanje noseva, smeh i svađu – pravi  rođendan.

слаткиши03
Vasja stiže na rođendan i daje poklon drugarici Sofiji

Vasja se susreće sa četvrtom situacijom vezanom za slatkiše ove nedelje – na rođendanu upoznaje dečaka koji ima alergiju na čokoladu. I mleko. U stvari, na sve slatkiše. Vasju od same pomisli na to zaboli stomak. To ne znači da nakon razgovora nije pojela dva parčeta torte, žele i flips! E onda joj je zaista bilo loše.

Priča se završava ponovnim snom o slatkišima, ali i Vasjinom refleksijom o njima. Uzima kiseli krastavčić dok razmišlja. Ona prosto obožava slatkiše, ali ih neki smatraju za otrov, druge se njima teše, neki su čak alergični, dok čak može i da se prejede slatkišima. Nakon svega ovoga nije imala želju ni za lizalicom!

vasja2
Razmišljanje o slatkišima

Slikovnica Vasja i slatkiši daje sjajnu priliku da se započne priča o šećeru u hrani generalno. Roditelji ne bi trebalo da se osećaju sami u potrazi za ravnotežom između zdrave i nezdrave hrane koja se daje deci. U nekom momentu su i deca dovoljno velika da preuzmu, makar deo, te odgovornosti. Što bi rekla Vasja: “Sve je to strašno komplikovano.”

cropped-lonac-slkovnica3.png

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.