Strane slikovnice

Vini veštica

2675_001-page-001Naslov: Vini veštica

Autorka: Valeri Tomas

Ilustrator: Korki Pol

Prevod: Amira Sadiković i Ulvija Tanović

Izdavačka kuća: Šahinpašić

Godina: 2011.

Uzrast: 3 – 7 godina

Slikovnica Vini veštica je objavljena 1987. godine, ali je vrlo brzo stekla toliku popularnost da su do sada nastale skoro dvadeset slikovnica sa Vini i njenim ljubimcem Vilburom. U svetu je Vini Veštica odavno dragulj među slikovnicama.

Knjige o Vini poznajem od ranije, jer sam ih koristila ranije u radu sa decom, tj. na radionicama pričanja priča na engleskom. Slučajno sam naišla na izdanje Veštice Vini na našem jeziku koje je u Bosni i Hercegovini izdala izdavačko-knjižarsko društvo Šahinpašić i oduševila se, kako i ne bi! Postoji ćirilična verzija, kao i latinična na jekavici. Pored slikovnice koju ovde predstavljamo, izdate su i Vini pod morem, Srećan rođendan, Vini i Vini u svemiru. Jedino zameram na slaboj promociji slikovnice za koju, čini mi se, nije čulo dovoljno odraslih i dece. Hajde da probamo da to i promenimo! 🙂

Vini je simpatična, ponekad smotana i impulsivna veštica koja se ne plaši da prizna kad pogreši. Priče o Vini i Vilburu su šaljive, kao i ilustracije. Pune su detalja koje deca vole da analiziraju i traže, kao što je žaba u kaputu veštice. Ilustrator Korki Pol priznaje da je želeo da prikaže netipičnu vešticu, iako živi u crnoj kući i sa crnom mačkom. Zbog toga nije mogao da odoli eksploziji boja kada Vini vikne ABRAKADABRA i detaljima kao što su šarene čarape koje, priznaje, i sam nosi!

Vini veštica je prelepa priča o prijateljstvu i kompromisu, ali i poštovanju životinja. Kao jedna veštica, Vini ima crnu kuću i crnog mačora – ništa čudno. Ali kada uvidi da je njeni “veštičji kriterijumi” udaljavaju od njenog najboljeg prijatelja, mačka Vilbura, odlučuje da nađe najbolje rešenje za sve. Vini je i dalje veštica dostojna magije pa makar živela u  šarenoj kući!

2676_001-page-001
Gde je Vilbur?

Veštica Vini je živela sa svojim mačkom Vilburom u crnoj kući – crnoj i spolja i iznutra. Tepisi su bili crni, fotelje i lusteri, čak su šerpe i kada bile crne! Ništa od toga ne bi bio problem da i Vilbur nije bio crn…

2677_001-page-001-e1574966925306.jpg
Vilbur sa otvorenim očima i… kad postane nevidljiv dok spava

Kada bi Vilbur ležao budan na tepihu Vini bi ga videla. Nevolje bi nastale kad Vilbur zatvori oči jer bi se tada stopio sa interiorom kuće. Što znači čim bi zaspao, Vini bi se saplela o njega. Često bi sela na njega, ali i skotrljala se niz stepenice. Nakon tako jednog gandog pada, odlučila je da reši problem – zamahnula je svojim čarobnim štapićem, viknula ABRAKADABRA i Vilbur je postao zelen.

2679_001-page-001
Zeleni Vilbur u dvorištu

Sada je mogla da ga spazi gde god Vilbur bio! Ipak, misleći da je rešila problem, stvorio se drugi. Naime, jednog dana Vilbur je zaspao na Vininom krevetu, što mu je inače bilo zabranjeno, ali ovoga puta nije mogao da prođe nezapaženo. Ljuta, Vini ga je iznela u dvorište – dvorište sa travom, naravno.

2680_001-page-001
Ljuta Vini ponovo menja Vilburovu boju

To je značilo da Vini Vilbura nije mogla da vidi čak ni kada je držao oči otvorenim. Ponovo se saplela o Vilbura, tri puta prevrnula i pala u grm ruža. Zamislite samo bes jedne veštice koja upada u trnje! Izvadila je brzo svoj štapić, zamahnula pet puta, ABRAKADABRA i Vilbur je šaren! Crvena glava, žuto telo, ljubičaste noge, roze rep i zelene oči. E sada je Vini mogla da vidi svog mačka gde god, pa čak i kada se od straha popeo na vrh najvišeg drveta…2681_001-page-001

Vilbur nije bio srećan. Znao je da izgleda smešno, čak su mu se i ptice smejale. Ostao je na vrhu drveta ceo dan i celu noć. Sada je i Vini bila tužna – znala je da je svakim bacanjem čini sve više komplikovala situaciju. Odlučila je da poslednji put baci čini i vrati mačka u crnu boju nakon čega je on i sišao sa drveta.

Ali ne samo to, Vini je zamahnula štapićem ka kući, viknula ABRAKADABRA i crna kuća je dobila boje! Postala je žuta i to sa crvenim krovom i crvenim vratima. Bele fotelje, zelen tepih i crveno-beli jastuci. I, zamislite, bela kada!

 

Od tog dana Vilbur može da sedne gde god poželi.

2683_001-page-001.jpg
Vini i Vilbur u novoj kući

Na veb sajtu Winnie and Wilbur, pored informacija o knjigama i TV seriji, možete pronaći aktivnosti za i sa decom nakon čitanja, kao što su stranice za bojenje, uputstvo kako se maskirati u Vini, recept za Vininu čorbu od bundeve itd.

cropped-lonac-slkovnica3.png

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.