Strane slikovnice

Zekolino

IMG_0001Naslov: Zekolino

Autorka: Ana Kazalis

Ilustrator: Marko Kampanela

Prevod: Vesna Mostarica

Izdavačka kuća: Evri Giunti

Godina: 2007.

Uzrast: 3 – 5 godina

Zekolino (Flipsy) je mali beli zec, koji, bez obzira na vremenske prilike, ne skida svoj šal  još od jedne hladne jesenje noći, kada je, zalutavši u šumi, izgubio svoje roditelje. Iz zagrljaja ne ispušta svog plišanog prijatelja Zecka koji mu je zamenio brojnu braću i sestre. On je nežan,  preplašen i usamljen junak slikovnica izdavačke kuće ,,Dami Editore” iz Italije, osnovane pedesetih godina prošlog veka, koja objavljuje knjige za decu. Autor tekstova o malenom junaku je Ana Kazalis, a na srpski jezik ih je za izdavačku kuću „Evro-Giuntiˮ prevela Vesna Mostarica.

IMG_0002

Čitajući svaku od tri priče koje se nalaze među koricma jedne slikovnice (npr. „Tako sam usamljenˮ; „Tako se plašimˮ; „Joj, tako me boli!ˮ, mali čitalac, ali ne samo on, neprestano se nada da će junak koji luta kroz neprohodnu šumu naći svoju porodicu i osloboditi se svih strahova i neprilika u koje zapada. Ili će, poput drugih malenih bića, naučiti da se brine o sebi, uspeti da se osamostali i ojača dovoljno da bi u šumi koja je sav njegov svet video i prelepo rastinje, slušao pesmu ptica i uživao u životu.

IMG_0003
Bez obzira koliko imaju godina, čitaoci slikovnica o malom, sirotom zekanu  lako se poistovećuju sa svojim junakom: oni  zajedno sa njim pate kada se  povredi, drhte kada mu je hladno, strahuju kada se on brine gde će prenoćiti. Iako su kratke, ove priče posvećene bespomoćnom mladunčetu koje ne može da se seti tatinog zaštitničkog zagrljaja i maminog poljupca, ponekad mogu da nam se učine dugim. Naročito onda kada se i sami zbog nečeg ostetimo baš kao Zekolino: kada smo usamljeni, kad nam je hladno i kada nema nikog da nas zagrli.

IMG_0004
Ispunimo svoj život ljubavlju, naučimo i da je pružimo i da je damo, uživajmo u malim radostima i lepim trenucima kao da nam poručuje Zekolino. I nikada ne gubimo veru u dobrotu, jer ćemo, posle lutanja i nakon dana provedenih u samoći, naići na ispruženu šapu ili ruku. Ne treba izgubiti nadu ni kada nam se sve čini tamno i hladno. Nije strašno ako nas ponekad zabole uši! Pa čak i ako izgubiš put! Svaka nevolja će nas učiniti jačim – to je osnovna poruka slikovnica o dugouhom, krzenom mališanu. Zato će one svoju čitalačku publiku naći u svim uzrastima. Verujte mi na reč, jer sam video koliko su odrasli uživali dok su mi čitali Zekolinove avanture pre nego što sam naučio slova. Svevremene vrednosti, prelepe vedre ilustracije Marka Kampanele u kojima sam satima uživao, učinile su da, iako imam četnaest godina i čitam neke druge knjige, često sa police svoje biblioteke uzmem slikovnice o Zekolinu i uživam isto kao pre desetak godina.

cropped-lonac-slkovnica3.png

Recenziju slikovnice “Zekolino” je napisao Jevrem Nedeljković, sin Olivere Nedeljković, saradnice našeg bloga. Jevrem je posvećeni čitalac epske fantastike i klasike, ali i veliki ljubitelj slikovnica koje čita i sakuplja sa istom pažnjom  kao kad je bio mali. Poželeo je da preporuči drugima jednu od slikovnica iz svoje biblioteke. 

Spisak ostalih slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.