Strane slikovnice

Šta je saznala bubamara mala

sta_je_saznala_bubamara_mala_vvNaslov: Šta je saznala bubamara mala

Autorka: Džulija Donaldson

Ilustrator: Lidija Monks

Prevod: Dejan Begović

Izdavačka kuća: Kreativni centar

Godina: 2016.

Uzrast: 3 – 7 godina

“Šta je saznala bubamara mala” je prva slikovnica Džulije Donaldson i Lidije Monks iz serijala bubamare. U Srbiji je takođe objavljena “Šta je NOVO saznala bubamara mala”, dok originalno takođe postoje “Šta je saznala bubamara mala na moru” i “Šta je saznala bubamara mala na odmoru”.

IMG_20200809_093849

Na samom početku priče ove slikovnice se upoznajemo sa farmom i životinjama – drugarima koji na njoj žive, i to kroz zvuke koje prave (“Krava reče: MUU-MUU-MUU, a kokoška: KO-KO-DA, KVAK!, dodade patkica.”). Jedino bubamara mala nikad ništa ne kaže… (Pokušajte da je što pre pronađete, ipak je mala!)

whatladybird_4

Jednoga dana mala bubamara slučajno saznaje da dva sumnjiva tipa u kombiju kuju plan kako da ukradu kravu šampionku. Ona to brže-bolje prenosi drugarima , ali i ideju kako da ih zajedničkim snagama spreče u tome.

Noć kada se došunjaju Suvi Žika i Debeli Mika, životinje im spremaju lukavi zasedu – svaka životinja oponaša neku drugu da bi lopove naveli na pogrešan put. Pas čuvar viče KVAK!, s drveta mačke grokću, dok se iz bare oglasi patka sa MUU-MUU-MUU! Žureći ka štali krave šampionke, Žika i Mika upadaju u baru i bude gazdu.

IMG_20200809_094207

Nakon što su lopovima pokvarile plan i policija ih odvela u zatvor, srećne životinje igraju i prave buku zajedno sa gazdom. “…Jedino ništa, ništa ne reče mala bubamara“.

Kroz priču u kojoj se životinje se udružuju, od one najmanje (i najtiše) čak do najveće, učimo da ne moramo sami da prolazimo kroz teške trenutke u životu, već da smo okruženi onima kojima je stalo do nas i koji su tu da nam pomognu. Isto tako, ne moramo biti najbučniji da bismo privukli pažnju i da bi nas poštovali, što je važno preneti deci koja su tiša ili stidljivija.

maxresdefault
Džulija Donaldson i Lidija Monks, autorka i ilustratorka serijala slikovnica o bubamari

Pored više pouka koje nudi, Šta je saznala bubamara mala” je sjajna za uvođenje rime i šablona u priči. Imamo repetitivnu strukturu sa prirodnim tokom, što će deci olakšati prepoznavanje obrasca. Ova dinamična priča se odlično uklapa sa živahnim ilustracijama Lidije Monks, koji su kombinacija crteža i kolaža. Korica slikovnice sa teksturom i šljokicama neće proći nezapaženo! Deca će uživati u imitiranju životinja, ali i traženju majušne bubamare.ladybirdheard

P.S. Pronaći ćete je na svakoj strani! 🙂

Na ovoj stranici izdavačke kuće Pan MacMillan ćete pronaći besplatan materijal koji možete da koristite sa decom nakon čitanja.

cropped-lonac-slkovnica3.png

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.