Strane slikovnice

Obojeno čudovište

Naslov: Obojeno čudovište

Autorka i ilustratorka: Ana Ljenas

Prevod: Jelena Petanović

Izdavačka kuća: Data Status

Godina: 2020.

Uzrast: 3 – 7 godina

Sva tri zdanja Obojenog čudovišta na srpskom

Obojeno čudovište je originalno objavljeno u Španiji 2012. godine i bestseler je od samog početka. Koristi se u hiljadama vrtića i škola, kao i u pedagoškim radionicama. Konačno je izdato i na srpskom ove godine! Ova slikovnica je idealna za priču o emocijama sa decom, i to već od treće godine. Dva formata knjige (Knjiga o osećanjima – kartonska slikovnica i Velika knjiga o osećanjima – u tvrdoj korici) nam omogućavaju da prilagodimo knjigu uzrastu deteta. Obojeno čudovište – Bojanka je treće izdanje Ane Ljenas kod nas i kroz nju se može nastaviti rad na osećanjima i to kroz 38 različitih situacija koje mogu da se povežu za različitim emocijama. Pored svega ovoga, slikovnica je sjajna i za učenje boja i likovnih aktivnosti, kao što je pravljenje kolaža!

Devojčica pomaže upetljanom čudovištu

Obojeno čudovište (pitam se da li bi bolji prevod bio Čudovište boja?) se jednoga dana probudilo čudno, drugačije, zbunjeno. Kao da je bilo dezorijentisano, nije bilo sigurno šta mu se tačno dešava. Osećanja su mu se skroz pomešala (kao i boje, jer sav je šaren) i tako zbrkana, naravno, ne funkcionišu kako treba.

U svaku teglu treba staviti jednu emociju

Srećom, tu je devojčica koja će mu pomoći. Pokazuje mu prazne teglice i govori da bi u svaku čudovište trebalo da stavi različito osećanje.

Radost je žuta, tuga plava, ljutna je crvena, strah crn, zelena je smirenost, a ljubav roze. Kada je svako osećanje definisano i smešteno u svoju teglicu, čudovište je bistre glave i, čini se, čak i zaljubljeno! 🙂

Različita osećanja, svako u svojoj teglici

Ana Ljenas je ilustratorka, grafička dizajnerka, autorka i sa decom radi na terapiji kroz umetnost. Na njenoj veb strani možete preuzeti beplatne resurse za dodatne aktivnosti sa decom, bez obzira da li je u pitanju čitanje kod kuće ili u većoj grupi, npr. u vrtiću.

Pored toga, našli smo i ove ideje: (1) pravljenje čudovišta od različitih materijala, (2 i 3) rulet i traka sa različitim emocijama pomoću kog bi dete reklo kako se oseća tog dana i (4) teglice koje mogu da se odštampaju i koriste za vežbanje boja, priči o osećanjima u različitim situacijama i sl.

Ilustracije Ane Ljenas su sve osim već viđene! Kroz kolaž, ona se igra bojama, teksturom i oblicima. Prepoznaćete teksturu kartona koji je izbušen, recimo, olovkom, neprecizno obojen voštanom bojom i, opet namerno, neprecizno isečen makazama. Takvo sunce (ili ribica ili biljka) nam daje posebnu dimenziju ilustracije i izaziva misao da i mi sami možemo tako nešto da stvorimo, jer je nesavršeno – savršeno.

cropped-lonac-slkovnica3.png

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.